Gå direkt till textinnehållet

Hur får man slut på kaoset?

ETIKETTFRÅGAN Ett mejl besvaras via sms och sen kommer en komplettering på chatten som följs upp med att komma förbi och svara på en av frågorna i mejlet muntligen… Vad gör man när det blir kaos i kommunikationen? Hur gör man för att få flyt internt när man har så många olika kanaler att välja mellan? Annmarie Palm svarar på frågor om etikett på arbetsplatsen.

Fråga: Hej! Hur gör man när folk byter kanal mitt i en process? Jag har en kollega som hoppar vilt mellan sms, chatt, mejl och telefon helt ostrukturerat. Det blir omöjligt att hålla ordning på något. Hur styr man upp kommunikationsprocessen internt på ett bra sätt?

Annmarie Palm svarar:
Hej och tack för din fråga! Att vi nuförtiden har möjlighet att kommunicera med varandra via en så stor variation av olika plattformar är mestadels av godo, samtidigt som det också förstås kan föra med sig utmaningar.

På de arbetsplatser där kommunikationsvägarna inte är uppstyrda är det onekligen lätt hänt att saker hamnar mellan stolarna. Arbets­processer drabbas av hack i kurvorna och det kan uppstå onödiga missförstånd, som det ibland också tar lite tid att reda ut.

Du nämner din kollega som hoppar runt via de olika kanalerna. Har du ännu inte pratat med personen i fråga och berättat att du tycker att det blir rörigt i kontakten är det dags att du gör det nu. Din kollega är kanske inte medveten om hur delningar av dokument med mera i olika kanaler påverkar ert sam­arbete och därmed också resultaten i det ni vill åstadkomma. Att du tar upp det kan med andra ord innebära att du gör din kollega en tjänst. Det kan ju vara så att även andra i kollegans om­givning reagerar negativt på detta.

Få svar på din fråga

Undrar du något om vett och etikett i arbetslivet?
Mejla din fråga till
redaktion@finansliv.se

Jag tänker att det kan vara klokt att ta tillfället i akt att lyfta frågan överlag på många arbetsplatser. Att gemensamt gå igenom vilka arbetsmoment som lämpar sig bäst via exempelvis mejl, telefon, mess, Slack, chatten via Teams och så vidare kan helt klart underlätta och bidra till ett effektivare samspel mellan alla olika individer.

»Nu är vi i den tid på året som jag gillar allra bäst. Visserligen är det i min del av landet för det mesta grått och kallt utan snö på backen, men det är ljus i alla fönster och snart kommer kanske ändå snön och ger ännu mer ljus«, skriver Helena Giertta.
Läs Helenas Gierttas ledare

FINANSFÖRBUNDETS KRÖNIKA: »Målet är ett ännu starkare förbund«

»En hållbar förändring i finansbranschen – det är Finansförbundets verksamhetsinriktning för de kommande tre åren.«
Läs krönikan