Gå direkt till textinnehållet

Hur slipper jag att alla idéer blir mitt jobb?

Etikettfrågan Annmarie Palm svarar på frågor om etikett på arbetsplatsen.

Fråga: Hej. Jag har ett problem på min arbetsplats. Om man kommer med en idé så slänger vår chef det omedelbart tillbaka som en arbetsuppgift i ens knä. Det gör att folk håller inne på idéer och stämningen blir allt mindre kreativ.  Hur tar jag upp det med chefen utan att framstå som arbetsskygg?

Annmarie Palm svarar:
Hej och tack för din fråga! Förstår verkligen ditt dilemma. För mig är det högst väsentligt att vi uppmuntrar medarbetare till att vilja bidra med nya kreativa idéer. På så sätt uppnår vi inte bara ett innovativt medarbetskap, i förlängningen bidrar vi även till en stolthet över den verksamhet som vi representerar.

Men allt detta förutsätter förstås att arbetsplatsen präglas av en kultur som ­signalerar öppenhet, men också att det är okej att det ibland kan bli fel när exempelvis nya arbetssätt prövas.

Apropå att din chef responderar på idéer genom att direkt dela ut dem som nya arbetsuppgifter så är min första tanke att chefen tycker att idén är intressant, och därför kan vara värd att testa. Det kan väl i sig uppfattas som positivt?

Mitt förslag till dig är dock att du direkt bollar tillbaka med en förklaring som kan handla om att du för tillfället inte kan ta på dig fler uppgifter.

Det du exempelvis kan lägga till är att du gärna håller din idé varm för att kunna ta tag i den så snart tillfälle ges.

Få svar på din fråga

Undrar du något om vett och etikett i arbetslivet?
Mejla din fråga till
redaktion@finansliv.se

Kanske kan du även föreslå att ni avsätter tid för särskilda »spånarmöten« där även fler av dina kolleger kan dela med sig av innovativa förslag.

Fördelen med det är att ni kan samordna era kreativa tankar och hitta synergier för att sedan gemensamt ta beslut om vad men också när det kan vara lämpligt att gå vidare med de idéer som dyker upp. Med ett sådant förslag till din chef ser jag ingen risk för att vare sig du eller dina kolleger ska kunna uppfattas som arbetsskygga.

Lycka till!