Gå direkt till textinnehållet

Hur får vi videomötena att fungera bra?

Frågor och svar Annmarie Palm svarar på frågor om etikett på arbetsplatsen.

Fråga: Vi har gått över till videomöten med våra kunder – vad är dina bästa tips för att få till dem så smidigt och bra som möjligt?

Annmarie Palm:

Ja, så smidigt detta med videomöten, nu när de flesta även fått tekniken på plats. Men även om mycket går att genomföra på ungefär samma sätt som när vi ses fysiskt så finns det en del att tänka på när vi genomför kundmöten via skärm.

Inledningsvis kan det vara klokt att kolla upp vilken plattform som passar kunden.När det sedan gäller att passa tiden bör du också vara ute i tid inför att det är dags att koppla upp. Hälsa välkommen och presentera gärna en agenda som skickats ut innan. Är ni flera i mötet så låt någon av er fördela ordet genom att agera ordförande. När ni presenterar er kan det också vara idé att be var och en berätta lite senaste nytt. Det är ju troligtvis sånt som ni annars inledningsvis hade avhandlat om ni hade satt er ner vid samma bord.

Självklart finns det även praktiska saker att bli medveten om.

Hur är kameran placerad? Tänk på att inte sitta i motljus och undvik att mötesdeltagare ser rakt upp i dina näsborrar.

Se även till att det inte är skräpigt i den miljö som fångas upp av kameran.

Få svar på din fråga

Undrar du något om vett och etikett i arbetslivet?
Mejla din fråga till
redaktion@finansliv.se

När det sedan gäller den kommunikativa i mötet så är det tydlighet som gäller.

När en stor del av möjligheterna till att läsa av varandras kroppsspråk försvinner så är det än viktigare att stämma av att ni både hör och förstår det som sägs.

Ta därför för vana att alltid ställa kontrollfrågor, så att ni kan konstatera att ni uppfattar varandra rätt. Med fokus på planering, tydlighet, vett och etikett så kan era kundmöten bli både effektiva, trevliga och framgångsrika.

Svaret gavs i september 2020.

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord