Gå direkt till textinnehållet

Hur ska jag berätta att jag är gravid?

Frågor och svar Annmarie Palm svarar på frågor om etikett på arbetsplatsen.

Fråga: Jag är gravid och är osäker på när och hur jag borde tala om det för chefen.

Annmarie Palm: Först och främst: Stort grattis till att du är gravid!

Jag förstår att du tänker på när och hur du ska meddela din chef det.

Min åsikt i detta fall är att du bör berätta att du är gravid för din chef så snart som möjligt, det vill säga när du uppnått ett stabilt tillstånd i din graviditet.

Detta av respekt för din arbetsgivare. På så sätt kan ni ju även gemensamt diskutera hur ni kan lösa de utmaningar som din kommande bortavaro kommer att kunna innebära. Jobbar du på ett mindre företag så kan det ju behöva tas in en extern ersättare medan det på en större arbetsplats kanske kan finnas möjligheter till en intern lösning.

Få svar på din fråga

Undrar du något om vett och etikett i arbetslivet?
Mejla din fråga till
redaktion@finansliv.se

Motsatsen, det vill säga om du i stället skulle vänta med att berätta att du är gravid till dess att det blir synligt eller någon kollega eventuellt skvallrar till chefen, är inte att rekommendera. Att behöva svara på frågan om »varför har du inte sagt något« är ju inte speciellt roligt.

Du skriver även med frågan om »hur du borde tala om det«. Mitt tips där är att du levererar informationen med en oförställd glädje (vilket bör inspirera till delad glädje) plus med några efterföljande meningar om att du gärna vill att ni också gemensamt planerar för den kommande tiden. Sedan är det bara att hoppas att din chef uppskattar ditt respektfulla beteende. Du själv har åtminstone gjort vad du kan för att hantera situationen på ett professionellt sätt.

Svaret gavs i december 2019.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord