Min kollega kommer alltid för sent – vad kan jag göra?

Min kollega kommer alltid för sent – vad kan jag göra?

Frågor och svar Finanslivs etikettexpert Annmarie Palm svarar på läsarnas frågor om etikett i arbetslivet.

Fråga: Jag jobbar som rådgivare med många interna möten. En av mina kolleger kommer hela tiden för sent till mötena, inte mycket för sent men tillräckligt för att mötet ska avbrytas och att vi i många fall får ta om all info. Det är också vanligt att flera kolleger har mobiler som ringer under våra möten. Jag är inte chef och vill heller inte klaga hos chefen på en annan kollega. Vad ska jag göra?

Annmarie Palm: Mötesdisciplin är viktigt, och det kan vara mycket irriterande när den inte fungerar. På många arbetsplatser fungerar ordningen i de externa mötena mycket bättre än i de interna. När vi har med kunder att göra så anstränger vi oss lite extra. Därmed sagt är det inte ursäktat att vi slarvar med i möten med kollegorna. Det är väl precis lika respektlöst att komma försent till ett internt möte, som till ett möte hos en kund eller samarbetspartner?

Jag själv hör till den sorten som anser att när någon kommer försent så börjar vi inte om med mötet.

Den som är försenad får själv ansvara för att plocka upp det som har missats. Kanske kan det även vara aktuellt att senarelägga någon fråga till nästa gång om det berör den som är försenad. Jag känner till företag som har en fantastisk mötesdisciplin. Men den fina ordningen har inte kommit av sig själv. Den har det jobbats på. Det är viktigt att prata ihop sig hur man vill ha det på sin arbetsplats. Vett och etikett på jobbet behöver ventileras.

På tal om kollegan som kommer försent och kollegorna som låter mobilerna ringa under mötet så hoppas jag att du vänligt men bestämt kan föra på tal att just detta beteende påverkar allas arbetssituation. Vill du inte ta det vid aktuellt tillfälle, så kanske du kan föreslå chefen att kalla till i ett specifikt möte kring den generella interna mötesdisciplinen. Oavsett vad du väljer tycker jag att du har all rätt att ta upp respektfrågor på din arbetsplats!

(Svaret gavs i februari 2019)

publicerad
7 februari 2019

#Finansfredag

Finanslivs redaktörer Aron Sigblad och Anna de Lima Fagerlind om det senaste som hänt i finans- och försäkringsbranschen, vilka trender som påverkar branschen och vad Finansliv har på gång just nu. Nytt avsnitt varje fredag.
Se #finansfredag här
Vår fotograf @donkadoo fotar @evatrouin på Swedbank. Missa inte intervjun med henne i nästa nummer av Finansliv!
Filippa Bergin, ansvarig för stora kunder och affärsutveckling i Ekobanken, är en av talarna på Sustainable Finance den 28 mars.
I veckan kommer årets första nummer av #finansliv Innehåller bl.a. #lön #paytech #danskebank #fintech #nordea, krönika av @framtidsfeministen och mycket mer! Omslagsfoto: @oskaromne
En av talarna på Sustainable Finance den 28 mars är Anna Felländer, grundare av AI Sustainability Center. @aisustcenter Glöm inte att boka dina biljetter på finansliv.se.
Ylva Lipkin är konstansvarig på SEB. Har du en kollega vi borde skriva om? Maila oss på redaktion@finansliv.se eller DM här! Foto: @ylvasundgren
Fredrik Hjorth är äventyrare och har tältat på SEB:s tak. Har du en kollega vi borde skriva om? Maila oss på redaktion@finansliv.se eller DM här! Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram