Det blev konstig stämning när jag blev chef över teamet

Det blev konstig stämning när jag blev chef över teamet

Frågor och svar Annmarie Palm svarar på frågor om etikett på arbetsplatsen.

Fråga: Jag har precis blivit befordrad till chef över vårt team, vilket känns jättekul. Men jag vill inte att stämningen ska bli konstig mellan mig och mina tidigare kolleger, som jag nu är chef över. Hur bör jag bete mig?

Annmarie Palm: Stort grattis till att du blivit chef över det team du har tillhört! Det är både min och många andras erfarenhet att det kan kännas lite speciellt att ta över ledarrollen över sina tidigare kollegor. Därmed inte sagt att det behöver uppstå några problem överhuvudtaget.

När det gäller det faktum att du redan känner de personer som du ska leda, så finns det ju två sidor av myntet. Å ena sidan är det ju bra.

Du kan deras fördelar och vet om deras utmaningar samtidigt som du med all säkerhet även känner till vad de skulle önska i form av förändringar på arbetsplatsen om det bara gjordes möjligt.

Det negativa kan vara att några av kollegorna, just med tanke på att du känner dem, kanske oroar sig för att du av den anledningen vet för mycket om dem som individer men också om hur snacket går i teamet.

Kanske kan det för övrigt även infinna en avundsjuka från någon i gruppen. Oavsett vad, så tror jag att det kan vara en bra idé att du är öppen och transparent med hur du känner, samtidigt som du öppnar upp för en dialog. Inled med dina tankar och förmedla sedan din målbild på hur du vill att det ska fungera i samarbetet. Be också om återkoppling för att stämma av så att ni alla är överens.

Självklart kan ditt eget agerande gentemot medarbetarna till viss del behöva förändras i samband med att du blir chef. I din nya samlande roll får du ju ett annat perspektiv på hur gruppen arbetar, och det är ju precis som det ska vara. Lycka till i din nya roll som chef!

(Svaret gavs i februari 2020)

publicerad
16 mars 2020
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram