Hur skaffar jag mig ett nätverk?

Hur skaffar jag mig ett nätverk?

frågor och svar Annmarie Palm svarar på frågor om etikett på arbetsplatsen.

Fråga: Jag är ny i finansbranschen och läser ofta tips om att man bör »skaffa sig ett nätverk«. Men hur gör man det egentligen?

Annmarie Palm: Ja, detta med vikten av att skaffa sig ett nätverk ska inte underskattas. Sam­tidigt är det min övertygelse att nätverk ska byggas med omsorg. Framförallt om de ska fungera och hålla över tid. Det viktiga är med andra ord inte att urskiljningslöst börja lägga till så många människor som möjligt, utan att också sätta värde på att de som du connectar med känns rätt för dig.

För dig som är ny i branschen föreslår jag att du sätter av tid för att exempelvis medverka vid olika branschträffar. Väl på plats tänker jag att du kan berätta för de du möter och gillar att du är just »ny i branschen« och därför gärna bygger nätverk.

Du kan också aktivt ägna dig åt att boka upp mer erfarna branschkollegor på exempelvis en kaffe. De allra flesta brukar uppskatta och ställa sig positiva till att möta nya förmågor samtidigt som de ges möjlighet att dela med sig av erfarenheter från sina jobb.

Ett annat förslag är att du använder Linkedin till att bygga dig ett nätverk inom branschen. Även där gäller det förstås att vara kvalitetsmedveten och att du exempelvis helst skriver ett personligt meddelande vid en kontaktförfrågan.

I övrigt innebär kontaktskapande på LinkedIn att du delar med dig av egna tankar och kunskaper men att du också lägger tid på att läsa och kommentera andras inlägg.

Inget av ovanstående förslag utesluter förstås de andra. Så varför inte sätta igång med alla tre? Lycka till!

publicerad
23 september 2020
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram