Gå direkt till textinnehållet

Hur skaffar jag mig egentligen ett nätverk?

frågor och svar Annmarie Palm svarar på frågor om etikett på arbetsplatsen.

Fråga: Jag är ny i finansbranschen och läser ofta tips om att man bör »skaffa sig ett nätverk«. Men hur gör man det egentligen?

Annmarie Palm: Ja, detta med vikten av att skaffa sig ett nätverk ska inte underskattas. Sam­tidigt är det min övertygelse att nätverk ska byggas med omsorg. Framför allt om de ska fungera och hålla över tid. Det viktiga är med andra ord inte att urskiljningslöst börja lägga till så många människor som möjligt, utan att också sätta värde på att de som du ”connectar” med känns rätt för dig.

För dig som är ny i branschen föreslår jag att du sätter av tid för att exempelvis medverka vid olika branschträffar. Väl på plats tänker jag att du kan berätta för de du möter och gillar att du är just »ny i branschen« och därför gärna bygger nätverk.

Få svar på din fråga

Undrar du något om vett och etikett i arbetslivet?
Mejla din fråga till
redaktion@finansliv.se

Du kan också aktivt ägna dig åt att boka upp mer erfarna branschkolleger på exempelvis en kaffe. De allra flesta brukar uppskatta och ställa sig positiva till att möta nya förmågor samtidigt som de ges möjlighet att dela med sig av erfarenheter från sina jobb.

Ett annat förslag är att du använder Linkedin till att bygga dig ett nätverk inom branschen. Även där gäller det förstås att vara kvalitetsmedveten och att du exempelvis helst skriver ett personligt meddelande vid en kontaktförfrågan.

I övrigt innebär kontaktskapande på Linkedin att du delar med dig av egna tankar och kunskaper men att du också lägger tid på att läsa och kommentera andras inlägg.

Inget av ovanstående förslag utesluter förstås de andra. Så varför inte sätta igång med alla tre? Lycka till!

Svaret gavs i september 2020.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord