Gå direkt till textinnehållet

Hur ska jag hantera kollegans hund?

Etikettfrågan Annmarie Palm svarar på frågor om etikett på arbetsplatsen.

Fråga: Hej! Min kollega har skaffat hund under pandemin och har nu ofta med sig den till jobbet. Jag är själv inte allergisk, men känner mig inte alltid helt bekväm eftersom jag inte är van. Hur tar jag upp det här på ett trevligt och konstruktivt sätt, så att inte min kollega tar illa vid sig?

Annmarie Palm: Hej! Det är verkligen mycket kopplat till våra arbetsplatser som har förändrats de senaste åren. Distansarbete, digitala avstämningar och hybridmöten är en del av mångas jobbvardag och något vi på gott och ont har fått vänja oss vid. Att det också är en mängd hemarbetande människor som har passat på att skaffa hund under pandemin är även det ett faktum. Med hel eller delvis tillbakagång till fysisk närvaro på arbetsplatsen vill många arbetsgivare nu underlätta för hundägare.

Jag har själv upptäckt olika varianter på upplägg kring det. Det vanligaste jag hittills mött är att man upplåter en avgränsad del av kontoret för de som önskar har hunden med sig.

Få svar på din fråga

Undrar du något om vett och etikett i arbetslivet?
Mejla din fråga till
redaktion@finansliv.se

När det gäller företeelsen »hund på jobbet« är det min bestämda uppfattning att det ska tas hänsyn till alla inblandade parter. Detta är förstås ytterst ett mindset som initieras av ledningen. Det behövs tydliga regler för att det ska fungera med hundar på arbetsplatsen.

Det du upplever kring kollegans medförande av hund ska respekteras och självklart ska du därför informera din kollega om detta. Mitt förslag är att du helt ärligt berättar att du känner dig lite obekväm kring hunden.

Din kollega har kanske inte tänkt på och kan därför bli tacksam över att få veta hur hundens närvaro kan framkalla obehag hos dem som är ovana vid hund. Tillsammans kommer ni förhoppningsvis hitta en lösning som blir till det bästa både för dig, din kollega och hundens skull.

Svaret gavs i juni 2022.

Mest läst

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika