Måste jag swisha till kollegans present?

Måste jag swisha till kollegans present?

Annmarie Palm svarar på frågor om etikett på arbetsplatsen.

Fråga: En kollega på jobbet fyller år och det har kommit ett mail om att vi ska swisha pengar som ska gå till en present från alla på avdelningen. Jag känner inte kollegan speciellt bra. Måste jag vara med och lägga in pengar?

Annmarie Palm: Hej! Tack för att du hör av dig!

Det här med gåvor till kollegor som fyller år kan ju upplevas som ett känsligt ämne. Visst kan det väl rent allmänt vara trevligt att vi uppmärksammar varandras födelsedagar på jobbet, om inte annat som ett välkommet avbrott i vardagen. Men med det sagt stöter jag ofta på frågor och kommentarer kring detta med presenter kopplade till firande på jobbet.

Det jag hör är att det för en del just känns påtvingat att behöva vara med och bidra med pengar, och att det vid ett stort antal uppvaktningar inte heller känns ekonomiskt motiverat att alltid hänga på.

En variant av lösning på det hela är förstås när det finns en policy på arbetsplatsen kring hur födelsedagar ska hanteras. Denna policy bör då helst initieras av ledningen vilket i praktiken borgar för att det också blir rättvist.

Men oavsett förekomst av regler från »högre ort« eller inte så är det ju vanligt att kollegor vill sätta igång insamlingar till födelsedagar, och här tycker jag att det ibland kan finnas fog för att informera om man själv föredrar att avstå.

Är det du som meddelar att du vill stå över så behöver förstås ditt ställnings­tagande gälla alla dina kollegor och inte enbart vissa av dem.

Kan det finnas utrymme för att ni tar upp detta som ett ämne vid nästa medarbetarträff? Det kan ju vara fler som har liknande funderingar som du. Bara det att ni gemensamt luftar era tankar kring detta ger ju förutsättningar för att ni ska hitta en både bra och hållbar lösning.

(Svaret gavs i november 2021)

publicerad
22 november 2021
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram