Hur förbereder jag mig för stora presentationer?

Hur förbereder jag mig för stora presentationer?

Frågor och svar Annmarie Palm svarar på frågor om etikett på arbetsplatsen.

Fråga: Jag har fått en ny roll på banken och ska börja hålla i en del dragningar och presentationer vilket är nervöst. Vad är dina bästa tips för att göra en bra dragning inför en större grupp?

Annmarie Palm: Grattis till din nya roll på banken! Kul också att du sagt ja till att ta dig an nya utmaningar i form av prata inför grupp.

Jag förstår att det på grund av ovanan kan kännas nervöst. Min erfarenhet är dock att den den här typen av oro brukar kunna släppa så snart som du tar kontroll över situationen. Med det menar jag att det finns en del del som du kan göra för att det ska kännas bra.

En väsentlig del är förstås att du alltid är påläst så att du känner dig säker på innehållet. Testa gärna din presentation framför spegeln och tänk på att sänka rösten och att använda pauser. Att du betonar och pauserar gör det lättare för åhörarna att hänga med samtidigt som det sänder lugnande signaler till ditt inre.

När det är skarpt läge så unna dig att se dig om bland de som lyssnar. Sök deras blickar med attityden att du önskar deras bekräftelse. Det som då kan inträffa är att du får små nickar av medhåll, vilket stärker dig i stunden.

Ett annat tips kan vara att du innan dragningar lägger lite tid på att småprata med din publik. På så sätt har du redan brutit en eventuell barriär när det är dags för dig att påbörja din presentation.

Sist men inte minst, ingen vet ju på förhand vad du ska prata om. Bara insikten om det bidrar till känslan av att du har makt över situationen. Dessutom är det min övertygelse att de allra flesta av de som ingår i en publik är välvilligt inställda. De vill att du ska lyckas och det är också något som jag tycker att du ska bära med dig.

Stort lycka till, du kommer att klara det galant!

(Svaret gavs i februari 2021)

 

publicerad
18 mars 2021
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram