Gå direkt till textinnehållet
FINANSFÖRBUNDETS KRÖNIKA Ulrika Boëthius, ordförande för Finansförbundet. Foto: Alexander Donka

”Gör dig redo för EU-valet”

FINANSFÖRBUNDETS KRÖNIKA Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor, skriver Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius.

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribenternas egna.

Den 9e juni är det val till Europaparlamentet. Det är ett viktigt val för det svenska samhället och framför allt för dig som arbetar inom finansbranschen. Det kan verka som att EU-frågor ligger långt borta från ens egen vardag, men faktum är att regleringar, lagar och överenskommelser som beslutas på EU-nivå får stora effekter här i Sverige.

Finansbranschen är hårt reglerad, där de flesta av regelverken beslutas på EU-nivå. Att regleringen är europeisk är bra, finansmarknaden är global och kräver reglering för att bland annat kunna vara trygg för konsumenten, säkra ekonomisk stabilitet och minska penningtvätt.

Andra viktiga regleringar berör samhällets gröna omställning. Finansbranschen har en nyckelroll i den gröna omställningen. Både finansföretag och investerare behöver kunskap om vad hållbara investeringar innebär. I såväl klimatmål som EU-direktiv finns höga krav på att anställda i de finansiella företagen ska kunna ge råd till kunder, intressenter och investerare om gröna och socialt hållbara investeringar. Inom kort väntas också nya komplexa regelverk som ställer än högre krav på företagens hållbarhetsarbete. Dessa regelverk ska sedan implementeras i verksamheten av de anställda som för att lyckas med implementeringen behöver rätt kompetens.

Det är de anställda som ska förverkliga de regleringar som beslutas. Finansförbundet anser att arbetstagare ska vara inkluderade när reglering tas fram och teknik implementeras. och att den sociala dimensionen i den hållbara omställningen tas med i beräkningen. Medarbetare som mår bra ger sunda företag som bidrar till samhällsnytta. Finansföretag ska alltså inte bara fokusera på att rekommendera hållbara investeringar för sina kunder, utan även säkra en god arbetsmiljö för sina medarbetare.

Nyligen träffade jag flera politiker från olika partier som ställer upp till val till EU-parlamentet. Samtliga var överens om att den gröna omställningen är av största vikt och behöver prioriteras. Så långt allt gott. Men när det kommer till genomförande skiljer sig deras åsikter. Somliga vill öka Sveriges konkurrenskraft genom att fokusera på sociala och miljömässiga frågor och andra vill stärka de nationella regleringarna snarare än att sätta dem på europanivå. Här kommer din röst in – vad anser du är viktigt?

Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord