Gå direkt till textinnehållet

Hur står man ut med semesterskrytet?

EtiKETTFRÅGAN Hur lär man sig att stå ut med kollegernas skryt om lyxsemestrar när man själv trivs bäst med att gå hemma och påta i trädgården och läsa, undrar frågeställaren. Annmarie Palm svarar på frågor om etikett på arbetsplatsen.

Fråga: Hej! Jag bävar alltid för veckan efter semestern när alla undrar vad jag gjort under ledigheten. Jag är helst hemma och tar igen mig, läser, fixar i trädgården och skrotar runt.

De andra verkar egentligen mest vara intresserade av att själva få skryta om sin vecka på Malta, weekenden i Wien och kompisen med det lyxiga sommarhuset i Kanada.

Hur hanterar man skrävligt kallprat från folk som förträngt både pandemi och klimatkris?

Annmarie Palm svarar:

Hej, och tack för din fråga!
Först och främst vill jag uppmärksamma hur du själv valt att spendera din semester. Att du unnat dig kvalitetstid på hemmaplan med allt vad det innebär låter avkopplande på riktigt, och det inspirerar! Du är ju dessutom långt ifrån ensam om att även i år ha haft »hemester« högst upp på önskelistan.

Med tanke på våra gemensamma utmaningar kring en fortsatt pandemi, klimatet och en i övrigt hotfull omvärld så blir det naturligt för många av oss att vilja lägga fokus på det som ligger närmast hjärtat, även rent geografiskt.

Få svar på din fråga

Undrar du något om vett och etikett i arbetslivet?
Mejla din fråga till
redaktion@finansliv.se


Apropå din fundering kring att stå ut med kolleger som skrävlar om sina lite mer extravaganta upplevelser runt om i världen så tänker jag att de, precis som du, förhoppningsvis är glada och nöjda över sina semestrar och därför tycker att det är roligt att kunna berätta om sina upplevelser. Här skulle du ju kunna dra dig undan den typen av samtal eller faktiskt helt undvika att beblanda dig med kolleger som du vet kommer dra igång vad du upplever som rent skryt.

En annan variant kan vara att du ändå deltar i samtalen men då också passar på att ta del av innehållet genom att ställa lite följdfrågor. Din nyfikenhet kan i bästa fall göra samtalet mer uthärdligt men också mer intressant. Vem vet vad en test av djupdykning i skrytsnacket kan bära med sig i form av nya kreativa tankegångar hos dig själv?

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord