Gå direkt till textinnehållet

Hur bygger jag nätverk på jobbet?

ETIKETTFRÅGAN Annmarie Palm svarar på frågor om etikett på arbetsplatsen.

Fråga: Hej! Jag jobbar i ett litet team på en stor arbetsplats och skulle vilja bygga mitt nätverk inom företaget. Har du några tips?

Annmarie Palm svarar:
Hej och tack för din fråga!

Kul att du är intresserad av att bygga nätverk på din arbetsplats. Det finns ofta mycket att vinna på att ta reda på mer om både människorna och de olika verksamheterna där vi jobbar.

Först och främst tänker jag på luncher. Att äta ihop är ju ett rätt avspänt sätt att socialisera. Säg till de du stöter på under dagen att du är nyfiken på att veta mer om vad de jobbar med och fråga om de vill ses över en lunch. De flesta brukar bli smickrade av andras intresse av deras vardag.

Få svar på din fråga

Undrar du något om vett och etikett i arbetslivet?
Mejla din fråga till
redaktion@finansliv.se

Du kan också skicka kontaktförfrågningar via Linkedin till kollegerna på företaget. I samband med att de godkänner din förfrågan tycker jag det är viktigt att du skriver en rad som tack. I det sammanhanget kan du också passa på att uttrycka nyfikenhet kring vad de jobbar med och föreslå en träff över lunch eller fika.

Och på tal om kaffe, vad sägs om att du tar med dig din kopp och passar på att gå runt bland kolleger du vanligtvis inte tar en rast med?

En annan möjlighet till nätverkande kan ju vara om det finns olika intresseföreningar där du jobbar. Att hänga med på träningar, delta i en bokklubb eller annat kan ge dig bra tillfällen att »connecta« även yrkesmässigt.

Stort lycka till med ditt nya nätverkande!

Svaret gavs i augusti 2022.