Gå direkt till textinnehållet

Hur får vi chefen att sluta trumfa?

Etikettfrågan Vad kan vi göra åt chefen som säger att det var mycket tuffare förr så fort någon berättar att de har för mycket att göra? undrar frågeställaren. Annmarie Palm svarar på frågor om etikett på arbetsplatsen.

Fråga: Hallå experten! Jag har ett litet bekymmer. Så fort någon på min avdelning säger något negativt eller berättar att man känner sig stressad säger vår chef att hon minsann också har jättemycket att göra och att det var mycket tuffare förr. Det lägger sordin på stämningen och gör att folk drar sig från att prata om vad som kan förbättras. Vad kan vi göra?

Annmarie Palm svarar: Hej och tack för din fråga! Jag förstår er frustration kring detta. Jag uppfattar det som att chefen inte alls tar till sig och inser allvaret i det ni försöker förmedla. Att dessutom förminska innebörden i det ni säger med att »det var ännu värre förr« bidrar ju inte heller med något konstruktivt.

Få svar på din fråga

Undrar du något om vett och etikett i arbetslivet?
Mejla din fråga till
redaktion@finansliv.se

Ni verkar vara fler som önskar en förändring och mitt förslag är därför att ni pratar ihop er och därefter tillsammans ber om att ses i ett samtal med er chef. I samband med det tänker jag att ni då, istället för att enbart fokusera på den upplevda stressen, lyfter de olika saker som ni identifierat som möjlig förbättringspotential i era arbetssätt. Det, om något, borde intressera er chef! Skulle detta med »att det var mycket tuffare förr« återigen dyka upp som argument så tycker jag att du/ni på ett vänligt sätt kan påpeka att det är ett påstående som tyvärr inte hjälper. Lägg också till att anledningen till att ni vill berätta är för att ni både bryr er om varandra och företagets resultat. Kanske kan det vara så att chefen faktiskt behöver en »reality check« och till slut inser att det som ni pekar på även kommer kunna bidra positivt till hens arbetsvardag?

Lycka till!