Gå direkt till textinnehållet
Etikettfrågan Foto: Andrey Popov/Mostphotos

Etikett på jobbet: Vem var det som mikra?

Etikettfrågan Är fisk i mikron ett brott mot mänskligheten, eller något man får acceptera i lunchrummet, undrar frågeställaren. Annmarie Palm svarar på frågor om etikett på arbetsplatsen.

Fråga: Hej! Jag har alltid trott att fisk-i-mikron-problemet var överdrivet, men herre min skapare så illa det luktade i lunchrummet i dag. Jag vet inte vem det var, så vad säger etikettforskningen om anonyma lappar fulla av utropstecken och döskallar?

Annmarie Palm svarar:

Hej och tack för din fråga!

Måste erkänna att jag drar lite på smilbanden när jag läser! Du formulerar dig roligt plus att jag nog inte är den enda som upplever stor igenkänning kring det du beskriver.

Den här typen av frustration förekommer ju på många arbetsplatser, och även om just detta som exempel kan tyckas trivialt som ämne betraktat så vill jag lyfta in det i ett större resonemang.

När det gäller mänskligheten så är det framför allt två saker som jag genom livet konstaterat att vi inte är så bra på. Det ena är vår förmåga att lära oss av våra misstag. Det andra handlar om möjligheten till att fullt ut förstå det positiva med att medvetet hålla i gång ett konsekvenstänk.

Få svar på din fråga

Undrar du något om vett och etikett i arbetslivet?
Mejla din fråga till
redaktion@finansliv.se


I det här fallet handlar det först och främst om de följder som uppstår när vi agerar på olika sätt.

Personligen tror jag inte att effekten av att skriva arga lappar påverkar beteenden i längden. Det vi behöver prioritera är att löpande föra dialog på våra arbetsplatser kring vikten av ett i alla lägen respektfullt uppträdande, och då inte bara affärsmässigt gentemot kunder utan även i det interna samarbetet.

Min erfarenhet är att när vi ge­mensamt också tar fram riktlinjer och på riktigt satsar fullt ut på relationsarbetet så tenderar även de mindre irritationsmomenten att försvinna.

Så ska du skriva en lapp och sätta på mikron? Ja, det kan du väl ändå göra. Men istället för att formulera en tillrättavisning kanske du ska passa att skriva något trevligt och positivt?

»I dagsläget har de generativa AI-chatbotarna fortfarande mycket att lära«, skriver Finanslivs tf chefredaktör Julia Nilsson.
Läs Julia Nilssons ledare

Debatt: »Fondavgifter kostar spararna en förmögenhet«

»Dyra och ofta ganska dåliga fonder där spararna sitter inlåsta på grund av en överhängande skatteskuld är en guldgruva för fondbolagen, men en dålig investering för privatspararna«, skriver Erik Nordenskjöld på värdepappersbolaget Citroneer.
Läs debattartikeln