Gå direkt till textinnehållet
Janet Yellen. Foto: US Treasury

Bankaktier faller efter USA-besked

Fed höjde som väntat styrräntan med 25 punkter igår kväll. Men bankoron fortsätter efter USA:s finansminister Janet Yellens besked att taket för insättningsgarantin inte kommer att höjas. Även svenska bankaktier faller efter beskedet.

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) höjde igår, onsdag, styrräntan med 25 punkter till intervallet 4,75–5,00 procent. Höjningen var i linje med analytikernas förväntningar, även om det fanns en viss osäkerhet kring om Fed skulle höja räntan efter den senaste tidens turbulens på finansmarknaden som startade med kollapsen av Silicon Valley Bank.

Samtidigt öppnade Fed-chefen Jerome Powell för en något mjukare penningpolitik framöver mot vad som tidigare kommunicerats.

– Vi följer vad som händer bland bankerna och frågar oss om kreditförhållanden kommer att stramas åt. På ett sätt kan det ersätta räntehöjningar, sa Jerome Powell under en presskonferens i samband med räntebeskedet.

Men trots den väntade höjningen från Fed föll ändå amerikanska bankaktier i onsdagens handel. Orsaken var ett uttalande från USA:s finansminister Janet Yellen. Under en utfrågning i senaten i Washington på onsdagen sa finansministern att det inte finns några planer på att höja den statliga insättningsgarantin i amerikanska banker från dagens 250 000 dollar, något som tidigare antytts av den amerikanska regeringen. Det finns inte heller några planer på att införa en allmän heltäckande garanti för alla insättningar, sa Janet Yellen.

Krisande First Republic Bank tappade 15,5 procent på onsdagen. Även svenska bankaktier faller efter beskedet. Under den inledande handeln på Stockholmsbörsen backade SEB, Nordea och Swedbank med 1–1,5 procent. Handelsbankens aktie handlas i dag exklusive utdelning, och föll därför drygt 8 procent i morgonens handel.

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord