Gå direkt till textinnehållet

Finansförbundet söker redaktör

I vintras lade Finansförbundet ned tidningen Finansliv som producerats av Journalisten AB. Nu ska en redaktör anställas, men det är en kommunikatör och inte en journalist som sökes.

”Vill du arbeta med redaktionellt innehåll och proaktiv mediebearbetning i kombination med ditt intresse för finansbranschen?”

Så heter det när Finansförbundet beskriver tjänsten som redaktör med pressansvar som utlystes i april.

– Du ska vara expert på press- och mediehantering och vara ett stöd för förbundsordföranden, förtroendevalda och kansliets talespersoner i pressfrågor. Det är bottenplattan. Utöver det ska du skapa redaktionellt innehåll och jobba tillsammans med de andra kommunikatörerna med att ta fram nyheter, säger Micke Strömstedt, kommunikationschef på Finansförbundet.

Vad lägger ni i begreppet redaktionellt innehåll?

– Att ha förmågan att göra komplex information tillgänglig för medlemmarna. Till exempel om lagstiftningsprocesser inom EU. Redaktionellt hantverk är ett bra sätt att förklara krångliga samband.

Men det är ingen självständig journalistik som ska produceras?

– Nej, det är det inte. Redaktören ska arbeta som de andra kommunikatörerna hos oss.

Så egentligen är det en tjänst som kommunikatör?

– Ja, internt hör tjänsten till befattningsgruppen kommunikatörer. Men just denna roll har en särskild profil inom presstöd och mediehantering.

Det sista pappersnumret av Finansliv utkom i februari. Men enligt en uppgörelse med Finansförbundet fortsätter Journalisten AB att driva sajten Finansliv fram till den 30 juni.

Några planer på att därefter använda varumärket Finansliv finns inte.

– Nej, vi kommer inte publicera något nytt där efter den sista juni. Däremot ska vi ha ett med möte med företaget som driftar sajten för att ta ansvar för att materialet kommer vara tillgängligt och sökbart i framtiden, säger Micke Strömstedt.

*Finansliv ges ut av Tidningen Journalisten AB på uppdrag av Finansförbundet. Tidningen Journalisten AB ägs av Journalistförbundet. Niklas Lindstedt är frilansjournalist.

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord