Min karriär
Fotbollsproffset började på banken
Jimmy Tamandi, före detta fotbollsproffs som nu jobbar på Swedbank i Malmö. Foto: Lars Jansson

Fotbollsproffset började på banken

Min karriär Efter 15 år lade Jimmy Tamandi proffslivet och fotbollsskorna på hyllan. Nu har han sadlat om och påbörjat en ny karriär – i finansbranschen.

Det är en häftig känsla att känna att man har hjälpt och varit ett stöd för kunden i olika skeenden i deras liv. Jimmy Tamandi har tagit en annorlunda väg in i finansbranschen. I 15 år arbetade han som fotbollsproffs med storklubbar som Malmö FF, AIK och GAIS på meritlistan. När karriären så småningom började lida mot sitt slut och det var dags att ta sikte på nästa steg hade Jimmy redan bestämt sig. Han ville jobba på bank.

– Det var något jag såg framför mig redan ett par år innan jag slutade fotbollen, något jag ville jobba med efter karriären. Det verkade väldigt rolig att få hjälpa kunder, oavsett om det handlade om sparande, placeringar eller lån, säger han.

Jimmy Tamandi

Ålder: 38 år.

Karriär: Malmö FF, AIK, FC Lyn, GAIS, Swedbank.

Familj: Fru och tre döttrar.

Intressen: Min familj, men självklart även en hel del fotboll.

Jimmy Tamandi har spelat fotboll så länge han kan minnas och bestämde sig tidigt för att satsa på fotbollen. Som 19-åring upptäcktes han av Malmö FF och som 21-åring tog han steget till Stockholm för spel i AIK. Där stannade han i sex år för att sedan skriva kontrakt utomlands med norska FC Lyn Oslo. Tre år senare skrev han på ett treårskontrakt med GAIS och flyttade till Göteborg, vilket också blev hans sista klubbadress.

Jimmy Tamandi kan se tillbaka på en lång och intressant karriär. Han har trivts bra i alla klubbar och städer han kommit till, men likt många elitidrottare började han i slutet av karriären att få problem med skador som höll honom borta från spel.

Efter att Jimmy fyllt 30 började han fundera på vad som han skulle göra när fotbollskarriären avslutats. Han hade alltid varit intresserad av privatekonomi och flaggade för GAIS att han var intresserad av att jobba på bank.

– Jag hade själv suttit på många möten med banken och funderade ofta på hur det skulle vara att få sitta på andra sidan av bordet. Det verkade som ett väldigt roligt och givande jobb, säger han.

Genom kontakter i klubben fick Jimmy komma på intervju på Swedbank. Det hela ledde fram till att han under sin sista säsong (2012–2013) tränade på förmiddagen och därefter gick till banken och jobbade deltid ett par eftermiddagar i veckan. Ett år senare började han heltid på banken.

Det är en häftig känsla att känna att man har hjälpt och varit ett stöd för kunden i olika skeenden i deras liv.

Jimmy Tamandi tycker att omställningen från proffs till att börja på en vanlig arbetsplats har gått förhållandevis smidigt. Att få en lugnare tillvaro med vanliga arbetstider, kollegor och att slippa leva med ovissheten vad nästa steg i karriären skulle bli var något han sett fram emot.

– I början var det spännande att skriva kontrakt och flytta till olika städer. Men ju äldre man blir, och särskilt när man bildat familj, var det inte lika lockande längre, säger han.

Den första tiden på banken jobbade Jimmy som kundtjänstmedarbetare men växlade sedan upp som privatrådgivare för att därefter bli kontaktperson på fastighetssidan, vilket också är den roll han har i dag. Jobbet innebär att han är kontaktperson för fastighetsmäklarna och hjälper deras kunder med finansiering och bostadsköp. Förutom den grundläggande kunskapen som krävs för att ge råd är nyfikenhet viktigt för att lyckas som rådgivare. Det handlar till stor del om att visa det lilla extra intresset för kunden.

– Genom att ställa den där extra frågan som visar ett genuint intresse för kunden kommer du ha mycket lättare att bygga förtroende och skapa en god relation.

En annan aspekt är att gilla att vara en problemlösare och möta kundens behov. Den delen i arbetet ser Jimmy Tamandi som kanske allra mest tillfredsställande.

– Det är en häftig känsla att känna att man har hjälpt och varit ett stöd för kunden i olika skeenden i deras liv. Det gäller oavsett om det handlar om enklare eller mer komplicerade ärenden, det är väldigt kul.

Det har gått drygt sex år sedan Jimmy började fick sitt första bankjobb och numera är han och familjen tillbaka i hemstaden Malmö där allt en gång började. Det har varit en lärorik tid där Jimmy, som han själv uttrycker det, har tagit flera kliv och utvecklats mycket. Han har inga planer på att byta spår.

– Jag skulle inte ha något emot att även jobba på sparandesidan och hjälpa till i de kundmötena. Men just nu trivs jag väldigt bra med den rollen jag har att få möta kunder, hjälpa till med bolånefinansiering och utföra uppdraget mot fastighetsbyrån. Det fortsätter jag gärna med.

publicerad
1 mars 2019
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram