Gå direkt till textinnehållet

Har jag rätt till sjukpenning om jag tar ut allmän pension?

Frågor och svar Förbundsjurist Henrik Cronier svarar på frågor om vad som gäller i Finansförbundets avtal.

Fråga: Jag undrar om man har rätt till sjukpenning när man tar ut allmän pension?

Få svar på din fråga

Undrar du något om vad som gäller i Finansförbundets avtal?
Mejla din fråga till
redaktion@finansliv.se

Henrik Cronier: Det korta svaret är ja, du har normalt rätt till sjukpenning när du arbetar även om du samtidigt tar ut allmän pension. Den allmänna pensionen är flexibel när det gäller uttag. Man kan ta ut allmän pension samtidigt som man arbetar men tidigast från 62 års ålder, enligt de nya regler som började gälla vid årsskiftet 2020. Under de första 14 dagarna av en sjukperiod ska arbetsgivaren betala sjuklön, här finns ingen åldersbegränsning. Är man fortsatt sjuk därefter har man rätt till sjukpenning från Försäkringskassan. Det förutsätter att man har en anställning. Efter 70 års ålder har man endast rätt till totalt 180 sjukpenningdagar, därefter upphör rätten till sjukpenning.

Håll dig uppdaterad med Finanslivs nyhetsbrev

Din e-postadress kommer enbart att användas för att skicka ut nyhetsbrev och relevant information som inbjudningar från Finansliv. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Svaret gavs i januari 2020.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord