Gå direkt till textinnehållet
Foto: Tor Johnsson

Nordea närmar sig målet för utsläpp

Nordea har minskat utsläppen från utlåningsportföljen med 29 procent. Målet är att minska de finansierade utsläppen med 40-50 procent till 2030.

Nordea har som mål att bli en bank med nettonollutsläpp senast 2050. Bankens delmål är att till 2030 minska de finansierade utsläppen med 40–50 procent jämfört med 2019. Bankens utlånings- och investeringsportföljer uppgår till 702 miljarder euro och färska siffror visar att banken lyckats minska koldioxidutsläppen från utlåningen med 29 procent. Det skriver Nordea i ett pressmeddelande.

”Dessa framsteg visar att vi menar allvar med vårt åtagande att minska utsläppen och att våra kunder också vill bidra positivt till samhället. Vår roll är att stötta våra kunder i deras omställning och visa på fördelarna med hållbara affärsmodeller”, säger Anja Hannerz, chef för Nordea Group Sustainability.

Banken uppger även att fler kunder väljer hållbara placeringsprodukter och 69 procent av det förvaltade kapitalet var kategoriserat som ESG-placeringar under 2023.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord