»Vi bygger ett helt nytt banksystem«
Lunar Way har nyligen fått banktillstånd. Nu planerar fintechbolaget att ta upp kampen mot storbankerna – även när det gäller bolån.
Lunar Way har sitt säte i Köpenhamn. Nu har fintechbolaget fått europeiskt banktillstånd – och planerar att utveckla produktutbudet på den svenska marknaden.
– Det är vår just nu snabbast växande marknad, säger Tuva Palm.
I samband med tillståndet har Lunar Way tagit in 280 miljoner kronor från bland annat brittiska Greyhound Capital och Silicon Valley-baserade Socii Capital.
Lunar Way
• Danskt fintechbolag som grundades 2015.
• Expanderade till Sverige i december 2018 och till Norge i februari i år.
• Har nyligen fått europeisk banklicens från Finanstilsynet, den danska motsvarigheten till Finansinspektionen.
• Lunar Way har 50 anställda och cirka 100 000 kunder. Omsättningen det senaste räkenskapsåret 2017/2018 var 271 000 danska kronor, omkring 390 000 svenska kronor.
Pengarna ska gå till att utveckla bolagets mjukvara och erbjudande. Tanken är att Lunar Way ska bli en fullskalig bank.
– Det kommer ta några månader för oss att bygga upp produkter för konto, sparande, investeringar och lån. Vi bygger ett helt nytt banksystem, en ny modern bank.
Några bankkontor kommer det dock inte bli. Lunar Way fortsätter som en digital tjänst, men med ett bredare utbud. För att nå ut på den svenska marknaden ska bolaget starta en filial i Sverige, som kommer att ha omkring tio anställda.
– Vi anställer i Stockholm just nu. Fokus ligger på människor med marknadskännedom, som kan bygga upp vår community i Sverige. Vi har lyckats bygga en community med kunder i Danmark som är så engagerade att de hjälper oss att bygga produkterna, de berättar hur de vill att våra finansiella tjänster ska fungera, hur appen ska se ut och vilka funktioner de vill ha. Det är unikt, säger Tuva Palm.
Än så länge finns bara en enklare form av budgetverktyg i Sverige, där kunderna kan se sina transaktioner från andra banker, samt ett förbetalt kort där användarna kan ta ut pengar och handla inom Europa utan dolda växlingsavgifter.
Själva produktutvecklingen av bankappen kommer att ske i Danmark, och sedan lanseras i Sverige och Norge. Det handlar om att bygga upp ett gränssnitt som är användarvänligt och utgår från kunden, enligt Tuva Palm.
– Den vision som vi haft från början – och jag har ju varit med nästan från start – är »hur skulle en bank se ut om man uppfann hela konceptet i dag?«
Alla banktjänster måste inte vara våra egna.
Lunar Way har försökt bygga sitt erbjudande på traditionella bankers gränssnitt, som många andra fintechbolag, men upplevde inte att resultatet blev vad de önskade.
– När vi började skapa de tjänster vi ansåg behövdes insåg vi att det fanns en begränsning i möjligheten att bygga tjänsterna på en traditionell bankinfrastruktur. Vi var tvungna att skapa gränssnittet själva.
Planen är att Lunar Way på sikt också ska ge sig in på den svenska bolånemarknaden. Finansliv har tidigare skrivit om att det visat sig svårt för uppstickarna inom bolån att plocka marknadsandelar från storbankerna. Tuva Palm känner till problemen. Hon var tidigare teknisk chef och produktchef på Nordnet, och var med och byggde upp deras bolånesatsning.
– Det är många problem man måste lösa innan man ger sig på bolån, så det är en banktjänst vi kommer att släppa så sent som möjligt.
Tuva Palm utesluter inte heller samarbeten. Det kommer inte nödvändigtvis vara Lunar Ways egna bolån som erbjuds.
– Man behöver inte bygga allt själv, det kan vara något av storbankernas bolån i bakgrunden. Alla banktjänster måste inte vara våra egna.
Det viktiga är att helhetsupplevelsen ska vara tydlig, smidig och effektiv, enligt Tuva Palm.
– Vi har naturligtvis en kundtjänst också, men tanken är att du ska klara dig utan den, att du ska få den hjälp du behöver genom användargränssnittet.
Tuva Palm har suttit i Lunar Ways styrelse sedan 2016. Efter att hon lämnade Nordnet förra året – av skäl hon inte vill gå in närmare på – har hon tagit en mer aktiv roll i fintechbolagets styrelse. Men hon planerar inte att bli mer operativ i Lunar Way än så.
– Jag kommer att hålla mig på styrelsekanten. Sedan jag lämnade Nordnet jobbar jag som rådgivare och gör egentligen samma sak som tidigare fast för fler bolag. Det handlar om att få bolag att växa och expandera digitalt, det är där min expertis ligger. Jag trivs med det, säger Tuva Palm.