Gå direkt till textinnehållet

0,1 aktieskatt inte trolig

EU-parlamentet har godkänt en skatt på 0m 0,1% på aktieaffärer. Men nivån är hopplöst overklig. En vanlig aktieaffär blir plötsligt 100-150% dyrare. Nej, ska den genomföras måste skatten prutas ned minst 90%. Om den är rätt över huvudtaget? Hur som helst slår tydligt även mot fondsparare.

EU-parlamentet har efter finanskrisen insett att det flödar mycket oskattade pengar genom börserna. Nu vill de kamma hem en transaktionsskatt på en del av kakan. Att då slå till på en siffra som 0,1% på alla aktieaffärer låter ju hur som helst inte som särskilt mycket.

Men räkna på det. När aktieaffär kan kosta 0,05-0,08 procent. Då blir siffran 0,1% plötsligt gigantisk och närmast skrämmande.

Det visar också någonstans hur långt ifrån verkligheten som EU-parlamentet huserar. Jag tror detta är bara ett skrämskott. När idén ska närma sig verkligehetens domäner kommer de att sänka skattens nivån steg för steg. Säg att vi får en skatt på 0,01% i slutänden. Även det skulle höja priset på aktieaffärer med 10-20%. Även det är hemskt högt och dyrt.

Och inte bara för aktieköparna. Även fondspararna får sin släng av sleven, eftersom det mesta av fondpengarna ligger i aktiefonder.

Nu påverkar inte denna nya aktieskatt min syn på börsen eller att spara i aktier och aktiefonder. Beslutet om en aktieskatt bara sänker mitt redan låga förtroende för EU-parlamentet. Först släpper de oss grekiska och spanska ekonmin att gallopera fritt. När haveriet ska renoveras så ska sparare i Sverige betala. Hur snett får det bli?

MER OM SKATTEN  http://www.rod.se/eu-parlamentet-s%C3%A4ger-ja-till-finansskatt?

Vad säger du om förslaget? Vad tror du sker nu?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord