0,1 aktieskatt inte trolig

EU-parlamentet har godkänt en skatt på 0m 0,1% på aktieaffärer. Men nivån är hopplöst overklig. En vanlig aktieaffär blir plötsligt 100-150% dyrare. Nej, ska den genomföras måste skatten prutas ned minst 90%. Om den är rätt över huvudtaget? Hur som helst slår tydligt även mot fondsparare.

EU-parlamentet har efter finanskrisen insett att det flödar mycket oskattade pengar genom börserna. Nu vill de kamma hem en transaktionsskatt på en del av kakan. Att då slå till på en siffra som 0,1% på alla aktieaffärer låter ju hur som helst inte som särskilt mycket.

Men räkna på det. När aktieaffär kan kosta 0,05-0,08 procent. Då blir siffran 0,1% plötsligt gigantisk och närmast skrämmande.

Det visar också någonstans hur långt ifrån verkligheten som EU-parlamentet huserar. Jag tror detta är bara ett skrämskott. När idén ska närma sig verkligehetens domäner kommer de att sänka skattens nivån steg för steg. Säg att vi får en skatt på 0,01% i slutänden. Även det skulle höja priset på aktieaffärer med 10-20%. Även det är hemskt högt och dyrt.

Och inte bara för aktieköparna. Även fondspararna får sin släng av sleven, eftersom det mesta av fondpengarna ligger i aktiefonder.

Nu påverkar inte denna nya aktieskatt min syn på börsen eller att spara i aktier och aktiefonder. Beslutet om en aktieskatt bara sänker mitt redan låga förtroende för EU-parlamentet. Först släpper de oss grekiska och spanska ekonmin att gallopera fritt. När haveriet ska renoveras så ska sparare i Sverige betala. Hur snett får det bli?

MER OM SKATTEN  http://www.rod.se/eu-parlamentet-s%C3%A4ger-ja-till-finansskatt?

Vad säger du om förslaget? Vad tror du sker nu?/claes hemberg

publicerad
23 maj 2012
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram