Gå direkt till textinnehållet

1 000 tjejer lyfte börsen

Aldrig har så många kvinnor besökt börsen i Stockholm. Över 1 000 kvinnor deltog  när Amelia Adamo, Linda Skugge och jag äntrade scenen. Jag berättade om kvinnors tre hinder och mina tre kvinnliga förebilder. Se kvällen här http://bit.ly/WsJ7NE

 

Kvinnor kan lätt få ut mycket mer pengar av sina pengar. Det finns egentligen bara tre ekonomiska hinder; Chefen, maken och de själva. Det handlar om att Skaffa mer pengar, Skaffa mer makt över pengarna och Skaffa mer tillväxt på pengarna.

Vi börjar med första hindret för att Skaffa mer pengar. Hindret är Chefen. Kvinnor har i dag 15 % lägre lön än deras män. Det rör sig om 25 000 kronor varje år. Lösningen är lägg mer tid på lönesnacket, fråga manliga kolleger om deras lön, deras argument och boka möte med chefen. Vänta inte på att bli uppbjudna till dans. Att byta chef är också ett alternativ. Tala också pensionen. Har du låga avgifter i pensionen. De kan lätt påverka resultatet 20-30 procent. Fråga och ställ krav!

 

 

Fråga nummer två är Maken. Det handlar om att Ta makten över pengarna. Alldeles för många kvinnor låter männen ta ansvaret de långsiktiga affärerna; hus, resor, renoveringar mm. Ta kommandot där och du lär dig en hel del om ekonomi. Det är en superb vardagsskola. Familjens bokslut kanske inte låter kul, enda vägen att få grepp om ekonomin är att just greppa den.

Hinder nummer tre är mitt kärnområde. Få ut mer för pengarna. Här tar jag hjälp av landlagskaptenen i svenska damlaget i fotboll. Pia Sundhage. Hon har vunnit OS-guld och gör det genom att bygga lag. På samma sätt kan kvinnor tänka i sparandet.  Jo, om Pia Sundhage skulle ställa upp sitt lag som snittkvinnan sparar sina pengar så skulle hon ha fem målvakter och fem backar och kanske en övergiven mittfältare. Och inget mer. Så fungerar svenska kvinnors två potter: den på sparkonto och den på räntefonder, och någon enstaka mest bortglömda aktie. Det ger inga guldmedaljer i plånboken.

Kan vi istället använda Pia Sundhages upplägg när vi bygger vårt sparande, så blir det istället för 1% kanske 6-7-8 gånger mer. Istället för att låna ut till banken som bara ger 1 procent så behöver vi lära oss att låna ut till dem som ger oss mer. Till dem som uppfinner, anställer, bygger fabriker och växer. Företag. Och i de sparar vi enklast genom aktiefonder eller aktier. Skillnaden är enorm. Företag ger upp till 8 gånger mer än bankkontot. Det gäller bara att lära sig spelstilen.

Vi följer Sundhages upplägg och gör det med sparpengarna:

A)     Ha en målvakt. Sparkontot, men  lägga bara 1 av 11 sparkronor där. De du ska använda närmaste 1-2 åren. Större delen av sparpengarna ska vi ju använda längre fram i tiden.

B)      Ha ett fyra backar. Kanske 1/3 del av sparpengarna. Som kan skydda men också vara offensiva. Här väljer jag billiga globlafonder. AMF, SPP, Danske Global har dem för 0,4 %. Det är bra. Är här får jag 3-4 gånger mer än på sparkontot. Det finns dyra också, men de är mest överkurs.

C)      Ha fyra på mittfältet behöver vi vara mer offensiva. Enklast är Sverigefonder. Här finns både vassa som Didner & Gerge och Carnegie eller billiga som Spiltan, AMF, SPP…. Här kan vi också ha aktier. Jag vill då se breda aktier. Mina favoriter här är två bolag som leds av två kvinnor. Deras meriter är strålande. De är två investmentbolagen Ratos med Susanne Campbell och Kinnevik med Mia Brunell Livfors. De är också bra startaktier för dig som aldrig haft aktier tidigare. De innehåller nämligen flera bolag och får då jämnare färd på börsen.

D)     Ha tre i anfallet. Här är det enklast med tillväxtfonder. Här har SPP och Öhman två billiga. Jag tänker också på aktier Trelleborg, Sandvik, H&M, Hadex, Oriflame, Doro och andra som växer.

Så kan kvinnan som i dag har mest sparkonto och räntefonder istället skaffa sig fyra potter som har lite olika spelstilar och tillväxt. Ska du börja med aktier ha minst 5 aktier. För fler aktier ger mer jämn värdestegring och det är roligare att följa. Så skullle snittkvinnans avkastning på 1-2 procent öka till 7-8 procent. Och hon gör det på ett ISK-konto så hon har så låg skatt som möjligt. Och få ut ytterligare 1-2% per år bara genom att tänka på låg skatten.

Vad tror du kan göra kvinnors pengar starkare och mer växtkraftiga?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord