Gå direkt till textinnehållet

1% nöjd med sparräntan

Låg ränta väcker upprörda känslor. Bara 1 av 100 är helt nöjd med sin sparränta. Men mycket få är beredda att byta. Trots att de har hela en tredjedel av sina sparpengar där. Det visar Sifosiffror. Senaste årets låga räntan har gjort spararna mycket kritiska till sparräntan. Endast 1 av 100 sparare säger att de är helt nöjda med räntan på sitt sparkonto. Men svaret finns nog inte på banken, utan i vårt sätt att spara.

Sparkonto är vår äldsta och största sparform. Men räntan är låg. Och stiger den så äter prisökningarna upp tillökningen. Ändå har svenskarna en tredjedel av sitt sparande där eller 900 miljarder på sparkonton och ytterligare 300 mdr i olika räntefonder. Över huvudtaget är detta mest ett bortglömt sparande. Majoriteten eller hela 60 av 100 sparare säger samtidigt att de är direkt missnöjda. Men få, eller 20 av 100, är beredda att byta.

Att förhandla med banken upplever många sparare samtidigt som omöjligt. Den enklaste medicinen är nog istället att 1) Ha så lite som möjligt på sparkontot och räntefonder. Det är ju ändå inget sparande som ger något särskilt på längre sikt. 2) Undvik räntesparande samtidigt som du har bolån. Du lånar då dyrt av dig själv. 3)  Pröva kanske andra sparformer som företagsobligationsfonder eller lågriskhedgefonder som kan ge högre ränta än usla sparkonton. Vad tror du?//Claes