Gå direkt till textinnehållet

”100% aktier i pension”

100% aktier i pension. Unga ska börja spara lite eller inget för att öka sparandet under livet. Det säger de två danska forskarna Michael Möller och Niels Christian Nielsen, på SNS-mötet som just nu pågår.

 

Två danska forskare har fått uppdraget att granska svenska pensionssystemet. Och de använder ofta ord som krångligt, inkonsekvent och ineffektivt, när de ska beskriva vårt system.

Deras starkaste invändningar gäller NÄR vi sparar.  Unga som pensionssparar är de direkt emot. Varför bospara till totalt 7% och sedan pensionsspara till 5% avkastning påpekar forskarna. Och den bilden kan jag bara bekräfta. Unga svenskar betalar dyra bolån samtidigt som de sparar med relativt svag avkastning. Ska de spara en krona till pension så måste de sikta på en avkastning över 5-7%. Annars lönar det sig inte. 100% aktier i Sverigefonder skulle ge just 7-8 procent.

Forskarna vill också inspirera spararna i större utsträckning. Mindre obligatoriskt och mer fritt, kort sagt. Forskarna pekar också på att många tvingas spara genom tjänstepensioner, hela 4,5% av sin lön. Eftersom arbetsmarknadens parter bestämt så. Hellre att spara mindre obligatorisk och hellre knuffa spararna till att på egen initiativ spara. Många rika sparar för mycket säger forskarna.

Hur tycker du att vi ska spara?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord