100 m på aktier

En känd skådespelare lär ha dragit in 100 miljoner kronor på aktier. Hur vanligt är det egentligen att ”vem som helst” tjänar storkovan på aktier?

En stins, en kriminolog, en lärare, en antikhandlare, en författare och en skådespelare jag mött har det gemensamt att de har varit riktigt duktiga på aktieaffärer. Myten säger det är mest män med slips som lyckas på börsen. Men jag träffat många som aldrig burit slips. Sedan har vi ju alla olika bild av vad ”tjäna storkovan” betyder.

Skådespelaren Robert Gustafsson berättade häromdagen att han tjänat 100 miljoner kronor på aktier. Det är bara till att gratulera. För aktiestinsen tog samma bedrift 40 år. Nu hade det tagit Gustafsson 10 år att uppnå och hur mycket startkapitalet var vet jag inte. Men Gustafsson sätter ändå fingret på en intressant fråga: Kan vem som bli bra på aktier? Och säger vi bara att första målet är 1 miljon kronor, så är det plötsligt 10 000-tals som kan nå målet.

Att skådespelare som Robert Gustafsson lyckas är väl inte alls konstigt. Att följa börsen liknar mycket att följa ett skådespel. Här är huvudkaraktären börs-vd. Här är replikerna inte i manus men väl i rapporter, vd-ord och citat. Att tolka dessa ord och läsa undertexten, låter som traditionell kulturvetenskap. Att en minutiös skådespelare som Gustafsson kan använda sina erfarenheter på börsen, förvånar mig inte alls. Precsis som att alla i kostym inte gör bra affärer så gör inte alla skådespelare det, men skådespelaren kan teater och det är nog en bra start.

Sedan så är intresse för siffror, bra affärer och förmåga att gå mot strömmen också bra egenskaper. Den som gör som alla andra aktieköpare lär inte hitta guldäggen. Lite egensinnig, lite extra kontrollbegär blir där också egenskaper som hjälper till. Så har fd stinsen Lennart Israelsson blivit aktiestinsen. Så har kriminlogen Leif GW Persson blivit framgångsrika börshaj. Och nu räknas Robert Gustafsson in i skaran. Gustafsson är förresten inte den första skådespelaren som sett igenom börsreplikerna. Jag har hört om många fler.

Några handgrepp har hör jag däremot återkomma:
– spara undan en slant.
– var beredd på misstag.
– spara i många aktier.
– läsa på, pröva och ha tålamod.

Vi kan bara lyssna och lära! Och alla som inte lockas av aktier så finns som tur är många bra breda aktiefonder. Sverigefonder inte minst. Pruta på dessutom på avgifterna så får du ut dubbelt så mycket.

Vilka är dina favorithandlare på börsen?/claes hemberg

publicerad
6 februari 2012
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram