1/10 har körkort

Av svenska bankbranschens 100 000 anställda är det endast 9 200 som har rådgivningslicensen. Har din rådgivare det?

Sedan 2001 har svenska bankbranschen talat om körkort för rådgivare. Men endast 1/10 bankanställd har tagit det så kallade rådgivningskörkortet, eller på facksvenska: Swedsec-licensen. Är körkortet så oviktigt att inte fler behöver det eller umgås svenska bankanställda inte med sparare?

1/10 tycker jag är häpnadsväckande få. Är det så att 90 procent inte har kontakt med sparare. Det tycker inte jag är en ursäkt. Den kunskap som körkortet handlar om är baskunskaper, allmänbildning samt vett och etikett i kontakten med sparare och pengar. Bara du jobbar på bank, fond- eller försäkringsbolag så är det lätta att glida in på de här frågorna.

Provet är riktigt bra. Att läsa på om aktuella perspektiv på räntor, obligationer, penningtvätt… är sådant som närmast 100 procent kommer i kontakt med. Det är nyttigt, skapar kritiskt tänkande och gynnar sannolikt spararna.

Nu kostar det tid att genomgå utbildningen. Men ska branschen verkligen fånga upp den utbredda okunskapen bland sparare, så är det en bra om vi först fångar upp okunskapen i de egna leden. Det ökar om inte annat trovärdigheten att ens tala om goda råd.

Innan novembers utgång ska alla med rådgivningskörkort uppdatera sin kunskaper inför 2012. Årets prov fångar upp vår tids aktuella frågor som företagsobligationer, bankkris, robothandel och penningtvätt.

Jo, jag klarade testet i år igen. Puh. Det är alltid några frågor som är snåriga och lätta att missförstå. Precis som det verkliga livet.
Har du frågat din rådgivare om körkortet? /claes hemberg

publicerad
17 november 2011
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram