Gå direkt till textinnehållet

120 000 kr pensionsavgift

Pensionsavgiften hos många arbetare blir 60 000-120 000 kronor och mer. Det visar pensionsportalen Collectum som nu presenterar avgiften över många år. Danica:s val är klart billigast. Att välja dyraste kostar 50% mer.

Pensionsportalen Collectum:s   prislista
30 år Norman-belopp (kr)
AMF Populär81 007
Danica Total53 287
Handelsbanken ITP aktiv55 190
Nordea Pensionsportföljen71 650
SEB ITP Pension78 393
Mer räntefokus:

Entrélösning (Alecta)

33 644

 

Det var i våras som finansmarknadsministerns kom med idén om ett kilopris på fondavgifter. Du hittar de på många sajter i dag: vad det i kronor kostar att spara i 10 år i en viss fond. Nu har pensionsportalen Collectum gjort sin än mer djuplodande jämförelsen och gör den över 30 år. De räknar på spararen lägger undan 1 000 kronor per månad. Efter 30 år ger det cirka 700 000 kronor på kontot. Försäkringsbolagen visar sig ta omkring 5-11 procent av kapitalet avgifter under 30 år.

Men då räknar de väl snålt. Jag räknar med att jobba betydligt längre än 30 år. Säg 40 år åtminstone oc då är sparkapitalet plötsligt 1,2 miljoner och avgiften någonstans 120 000 kronor, i avgifter för en vanlig arbetarpension, i avgifter. Och då är detta billigt, jämfört med mycket annat. Hissnande och sant, dessvärre.

Tittar vi på prislistan över valen så billigast är inte överraskande Danica. De är ett av lågprisbolagen i pensionsvärlden. Sedan kommer Handelsbanken i samma lågprishärad. Att Handelsbanken hänger i lågprissegmentet tror jag överraskar de flesta. En fjäder i hatten för Handelsbanken.

Nerefrån på prislistan kommer sedan Nordea. De placerar sig mitt i klungan. Ljummen mellanmjölk i prislistan.

Bland de dyrare hittar vi sedan SEB. Det tror jag de flesta känner på sig. Men en som överraskande är nog AMF. De brukar tala om vikten av avgifter. Här gör de åtminstone mig besviken.

Men att Collectums förstahandsval (ickevalsalternativet Alecta) kanske överraskar allra mest. Här finns lite olika varianter, men den som mest påminner om de övriga siktar på 6% avkastning kostar här 34 000 kronor i avgifter över 30 år.  Det är billigt, men avkastningen är trubbigare. De andra valen är från början 100% aktier. Därför faller mitt val ändå på Danica, eftersom de är just 100% aktier.

 

MITT RÅD:
– Välj billigaste lösningen med 100% aktier. Eftersom du ska spara länge är det bra att vara snål!

– Välj samtidigt i första hand billiga fonder så är du vinnaren, och ingen annan.

 

Vilken avgift har du i tjänstepension? /claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord