Gå direkt till textinnehållet

14 000 på Forum

Tusentals deltog på plats och över 10 000 webbtittare följde Forum på Globen, när vi tillsammans fångade årets viktigaste sparfrågor vid året stora spardebatt. Vi avverkade 24 namnkunniga gäster och fick rader av skarpa svar, på scenen, på webben, på chatten och i pauserna: landets största sparmässa med över 30 banker och fondbolag på plats. (Snart kommer filmerna här på webben)

Kvällens nyhet kom från ministern. Kvällens ordstrid gav två chefsekonomer. Kvällens skratt fångade en kriminolog, och Haldex var aktien som hyllades mest. Kort sagt hade vi en häftig, tankvärd och inspirerande helkväll på Globen. Här några centrala meningar ur 5,5 timmars intensiv diskussion:

16.02 ”Kinas århundrade kommer att domineras av affärer genom gåvor. Det är en tradition. En ny Marschallhjälp till Europa kanske är det vi redan ser” Kinaexperterna Cecilia Lindkvist och Fredrik Cho.

16.24 ”Europa står inför en hård prövning av kultur, ekonomi och åldrande befolkning. Vi är bägge 70+, jobbar 100% och vi är inte klar än”  sa Nils Lundgren och Bengt Wadensjö.

16.39 ”Revolutionerna i Mellanöstern är de ungas revolution. Det går aldrig att dra den klockan tillbaka” Nathalie Beser, politisk expert i klädd hjälm och skottsäker väst.

17.21 Skatterabatter kan komma! Ministern Peter Norman sa det inte rätt ut. Han sa  ”det får vi återkomma till”, på min fråga om skatterabatter för att få svenskarna att lämna gamla sparformer. För mig är det ett Ja. Hur starkt det är får vi se.

17.39 ”Råvaror har inte varit så dyrt på hundra år” Råvaruexperterna Marian Radetzki i soffan mot Torbjörn Iwarsson som sa att priset är motiverat, även om han var lite oroad efter senaste veckans stora kast.

17. 54 ”Kina och Ryssland vänder upp och ned även på antikmarknaden” sa Antikrundans Knut Knutsson egna favorit var konstnärnen Bengt Lindström .

17. 13 ”Bopriserna ska ned 20%” sa Bengt Hansson, SKBN. ”Den stora inflyttningen till storstäderna är bästa tänkbara boförsäkringen, för dem som bor där” svarade fastighetsmäklaren Erik Olsson. 

17.34 ”Köp breda aktier som är billiga, sälj efter uppgång på 20-30%. Gift dig aldrig med dem”. Kriminologen Leif GW Persson gav sin råd om allt från bra aktier, insiders och att analysera vd:ar. Haldex var hans osvikliga köptips för kvällen.

19. 28 ”Vi lägger ned tradingen för att vi tjänar bättre på annat håll”, svarade Investors Börje Ekholm apropå frågan om ”tradingen är död” och att investmentbolagen klämts åt senaste åren. ”Det finns många bra affärer kvar att göra. Vi spanar alltid, ” kontrade Öresunds ordförande Sven Hagströmer.

19.53 ”Varje elefantsteg måste världsekonomin ta försiktigt. Det blir skakigt närmaste åren” sa Robert Bergqvist. Meddebattören Cecilia Hermansson sa däremot tvärt emot och det blev het debatt i många frågor.

20.43 ”H&M, Lundin Mining, SKF, Hexpool, Haldex…” var några av börspanelens hetaste köptips i en kavalkad av löftsrika bolag, orostecken, köpsignaler och nya trender.

Kort sagt: Stort tack för en häftig kväll med många givande möten. En kväll där gästerna på scenen fick ge sitt bästa och jag tror alal deltagare fick mycket tankvärt med sig hem! På återhörande och återseende! Vad tyckte du om kvällen? /claes hemberg

Mest läst

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika