Gå direkt till textinnehållet

17 minuters bubbla

Två av årets mest handlade aktier (Fingerprint och Biometrics) drabbades i dag på förmiddagen av bedrägeri. Ett falsk pressmeddelande pressade upp kurserna 50-60%. Men redan efter 17 minuter avslöjades bedrägeriet. Nu har alla affärer backats tillbaka. Affärer gäller inte, när de handlas på falsk information. Det säger konsumentskyddet på börsen.

 

Bedrägeri är det enkla svaret. Någon har skickat ut ett falskt pressmeddelande. Fingerprint steg 60% men också branschkollegan Biometrics steg 50%.

Antagligen är det tyvärr någon besviken och desperat privatperson som själv skrev ihop drömpressmeddelandet. ”Samsung köper…” Det är vad många tusen småägare drömt om, men sanningen har inte infriats. Istället har aktiekursen flera gånger halverats sista månaderna. Det kan ha pressat fram dårskapet att fabricera ett bedrägligt pressmeddelande. Vi som jobbar i branschen vet att handel på falsk information alltid backas tillbaka, så att det är inte en professionell bedragare, tror jag.

 

Läser du det falska pressmeddelandet ser du också formuleringar som är närmast löjliga och fåniga. Telefonnumret till vd är fel. Men på en nyhetsredaktion sker arbetet enormt snabbt. Äktheten måste garanteras av avsändaren: Att utskicksföretaget Cision inte har bättre säkerhetskontroller är uselt och pinsamt. Och nu hör jag att flera börsbolag kunnat skicka ut pressmeddelanden bara genom att skicka in dem. Bolaget har inte haft en garanti där de alltid motringer. Det kommer nog att ändras nu.

Att även branschkollegan Biometrics hadnel backas är också mycket rimligt, även om bedrägeriet gällde en branschkollega. Alla aktieaffärer som gjordes efter kl 10.17 när nyheten kom bör backas tillbaka och förklaras ogiltiga. Men sedan finns index, utländska branschkolleger där dagens 17-minuters-bubbla fick effekt, men inte backas. För det är för komplext.

 

Att denna händelse just drabbar Fingerprint är inte överraskande. Aktien tillhör en av året häftigaste raketaktier. Men beläggen för uppgången är svårare att hitta grund för. Detta lockar till sig skaror av sparare som drömmer om snabba vinster. Att tålamodet tryter oss en småägare och han själv väljer att manipulera marknaden är förstås allvarligt. Men kanske är det än mer allvarligt att nålsögat – bolaget som skickar ut alla pressmeddelanden – inte har en bättre säkerhetskontroll.

 

Det falska pressmeddelandet: https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2013/10/11/fingerprint-cards-samsung-electronics-forvarvar-fingerprint-cards-ab.html

 

Och hur detta på lite längre sikt slår mot bolagen inom biometri, får vi anledning att följa. De är högriskprojekt. Och inte har dagens händelse lugnat oss…

 

Vad tänker du?/Claes Hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord