2012: undvik småbolag

Storbolag var bäst. Mellanstora bolag var en nit. Handeln i småbolag slutade helt fungera. En lärdom för flera. Småbolagsfonderna däremot håller emot.

Politiska beslut, börsrobotar och index-mattor dominerade årets stora börskast. Som mest ökade privatpersoner aktiehandeln tre gånger mer än snittet och 9 augusti gjorde vi alla privatpersoner tillsammans 220 000 affärer. Ett nytt rekord. Det var samma dag som Volvo varierade som mest 15% på bara några timmar.

Men att spara i aktier gav väldigt olika utfall. De som valde storbolag klarade sig i snitt bättre än börsen. De föll bara 16-17%. De i mellanstora bolag däremot tappade rejält mer – 25. Småbolagen däremot såg ut att falla som index. Men de innehåller en jättemina. Handeln totalstannade. Därmed säger indexet i småbolag närmast ingenting.

Glappet mellan köpare och säljare  i småbolag var för stort. Säljare var tvungna att sänka sina krav 10-20% och då uteblev istället affärerna. Sannolikt kommer det märkas vid en återhämtning. Då kommer småbolag inte hänga med upp, utan handeln blir tunn och svårhanterlig.

Och även småbolagen själva borde vi kräva lär sig av läxan. De måste ha fler aktieägare. 100-tals räcker inte. Över 1 000 borde vara ett grundkrav. Annars fungerar inte handeln när det smäller till på börsen. För säkerhets skull borde sparare även begära att varje bolag har en garant som ställer köp- och säljpriser. Då kan småbolagshandeln kanske börja fungera igen.

Jag tror däremot inte detta ska påverka våra småbolagsfonder. För de som rattar dem har bra koll på vilka aktier som går att handla. De har inte råd att sitta fast.

Min slutsats inför 2012:
– välj i första hand storbolag
– mellanstora bolag kan bli en joker
– småbolag ska vi undvika

Vilken storlek väljer du?/claes hemberg

publicerad
1 januari 2012
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram