Gå direkt till textinnehållet

2012: undvik småbolag

Storbolag var bäst. Mellanstora bolag var en nit. Handeln i småbolag slutade helt fungera. En lärdom för flera. Småbolagsfonderna däremot håller emot.

Politiska beslut, börsrobotar och index-mattor dominerade årets stora börskast. Som mest ökade privatpersoner aktiehandeln tre gånger mer än snittet och 9 augusti gjorde vi alla privatpersoner tillsammans 220 000 affärer. Ett nytt rekord. Det var samma dag som Volvo varierade som mest 15% på bara några timmar.

Men att spara i aktier gav väldigt olika utfall. De som valde storbolag klarade sig i snitt bättre än börsen. De föll bara 16-17%. De i mellanstora bolag däremot tappade rejält mer – 25. Småbolagen däremot såg ut att falla som index. Men de innehåller en jättemina. Handeln totalstannade. Därmed säger indexet i småbolag närmast ingenting.

Glappet mellan köpare och säljare  i småbolag var för stort. Säljare var tvungna att sänka sina krav 10-20% och då uteblev istället affärerna. Sannolikt kommer det märkas vid en återhämtning. Då kommer småbolag inte hänga med upp, utan handeln blir tunn och svårhanterlig.

Och även småbolagen själva borde vi kräva lär sig av läxan. De måste ha fler aktieägare. 100-tals räcker inte. Över 1 000 borde vara ett grundkrav. Annars fungerar inte handeln när det smäller till på börsen. För säkerhets skull borde sparare även begära att varje bolag har en garant som ställer köp- och säljpriser. Då kan småbolagshandeln kanske börja fungera igen.

Jag tror däremot inte detta ska påverka våra småbolagsfonder. För de som rattar dem har bra koll på vilka aktier som går att handla. De har inte råd att sitta fast.

Min slutsats inför 2012:
– välj i första hand storbolag
– mellanstora bolag kan bli en joker
– småbolag ska vi undvika

Vilken storlek väljer du?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord