55-åringen rekas museum

Oron i Mellanöstern, Japan och stigande räntor har senaste tiden har jag fått många fler att fråga om räntefonder. Särskilt många 55-åringar frågar. Lär vi oss ordet inflation, så är svaret glasklart.

Att räntan stiger är ett positivt problem. Men det är ingen vägvisning om att spara i räntor. Nej, ränteökningen säger bara att ekonomin mår bättre. Och vad gör vi då: väljer gas eller broms?

Räntefonden gav förra året 1 %. Men i fickan slutade det på minus 1,5%. För vi glömmer att räkna  med att prisökningarna (2,5%) gör pengarna mindre värda. Ur fickan på en räntefond-sparare läckte det alltså ut 2,5 kr för varje 1 kr som vi sparar på räntefonden. Finordet för denna läcka är just inflation.

Att glömma I-ordet är det enkla misstaget miljontals svenskar gör hela tiden. Som att gå runt med paraply oavsett vädret. Det gör att räntesparande ser oförtjänt bra ut. Men räntefonden är ju inget sparande, när det backar 1,5 %. Men varför lär vi oss inte detta? tänker någon.

Här är den enkla konspirationen: För politikerna har inte velat berätta. För under 50-, 60- och 70-talen lät de priserna stiga till himlen. Så fick vi vanliga svenskar betala landets underskott. Diktatorer världen över lever på samma sätt fortfarande. Men idag har äntligen våra politiker insett att häftiga prisökningar gör samhället men också privatekonomin vinglig och osäker. Nu är I-ordet snarare stora svårdomen i världsekonomin. Och den bekämpas ihärdigt överallt den dyker upp.

I-ordet lurar inte bara i räntefonderna, utan mest överallt. Det gör att priset på ditt hus som du köpte säg 1986 inte har stigit i värde lika mycket som du upplever. Rikssnittet är bara 90 procent, efter alla prisökningar.

Det gäller även räntefonden. Oavsett om räntan stiger eller sjunker. Den följer ju bara prisökningarna och är hela tiden på efterkälken. Och ger minus. -1,5% per år är för mig inte att spara. Det är en dränering, ett läckage: läckagefonder. Räntefonder är likt ett kortkonto. Där ska pengarna bara ligga om du vet att du snart ska använda dem. Inom något 1-2 år.

Men så finns de svenskar som fyllda 55 tycker att det är dags att inte ha för mycket på börsen. De väljer räntefonder. Då talar vi om Walk-over-fonder eller kasta-in-handduken-fonder. Jag tror det är helt fel. 55-åringen ska inte använda dessa pengar närmaste åren. Nej, de ska ju se pengarna växa i 20-30 år till…

55-åringen har sina absolut viktigaste sparår framför sig. Att då ligga i räntefonder är att ställa själv i en glasmonter på närmaste museum (om jag får provosera lite). Rätt skött kan 55-åringen istället få sina pengar att dubblas närmast tio åren. Och det är inte svårt. Det kräver bara tillväxt och låg skatt.

Vad säger du till 55-åringen? /claes hemberg

publicerad
4 april 2011
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram