Gå direkt till textinnehållet

55+ ska inte bromsa

55-åringar får ofta rådet att bromsa sitt sparande. Det är helt fel, menar jag. Tvärt om är det dags att spurta. Detta är en vanlig fråga på vår 55+turné. I kväll Göteborg. I morgon Stockholm.

”Bromsa i tid” måste vara en av bankvärldens största klyschor. Bankgubben säger så för att få ryggen fri. Men rådet är galet fel, menar jag.

Bara om du lever på mycket smala marginaler är det rätt råd. 1 av 10 svenskar passar in på den beskrivningen. För de flesta 9 av 10 svenskar är det viktigt att tänka tvärt om. Sista tio åren på jobbet är det hög tid att spurta sparpengarna. Du vet ju då att pengarna ska få växa fritt de närmaste tio åren. Och även därefter ska du bara små delar av potten gå åt första åren. En hel del lär behövas även vid 67 och 72. Därför ska du inte broms utan gasa.

Snittsvensken från 55 sparar 15% av sin lön kommer att i extra pension kunna vänta sig 2 000 kronor extra i månaden. För snittsvensken har i dag bara 2% tillväxt på sina sparpengar. Den som däremot kräver tillväxt av sina pengar inför pensionen kan plötsligt vänta sig dubbelt så mycket 4 000 om du är väldigt försiktig och ställer du krav på tillväxt även under pensionen så blir siffran 7 000 kr extra per månad om du kräver lite avkastning.

Så: Bromsa inte. Utan sikta på hög avkastning 55-65, men sedan oackså avkastning åren etfer 65. Det kan ge många mycket mer för sina pensionspengar. Välj en blandning av global- och tillväxtfonder så får är du inte beroende av en region eller ett land, utan världens hela tillväxt. http://shorturl.se/?MWdtr

Hur tänker du efter 55? /claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord