Gå direkt till textinnehållet

55+kvinnor särskilt i kläm

(55+) Kvinnors ekonomi är särskilt i kläm efter fyllda 55 år. Frågan debatterar vi privatekonomer i kväll utanför Ystad. Vilka åsikter och frågor vill du skicka med?

Kvinnor är särskilt i kläm bland de som fyllt 55 år. För kvinnor betalar mer för hemmavarande barn och de lägger ofta även ut mer pengar på sina redan utflugna barn. Detta gör att kvinnor sparande efter 55-årsdagen starkt påverkas inte bara egna utgifter, utan i högsta grad påverkas deras ekonomi av de vuxna barnens situation. Något som vare sig de själva, barnen eller fäderna talar om.

Att stärka kvinnors ekonomi efter 55, handlar därför mycket om att sätta fler unga i arbete och även att bygga fler små hyresrätter som unga ha råd att hyra. För ambitionen måste vara att fler unga vuxna står på egna ben tidigare. Nu menar jag inte att 16-åringar ska flytta hemifrån. Men vid 20-22 borde det vara hög tid.

Kvinnor 55+ påverkas dessutom av sina egna sparvanor. Många kvinnor glömmer också att lägga undan pengar för att spara extra till pension, trots att det verkligen är kvinnor 55+ som skulle behöva de allra mest. Och när kvinnor väl sparar väljer de oftare räntesparande, vilket inte ger särskilt mycket, hur länge vi än sparar. Är det några som behöver förstå börssparande, så är det kvinnorna.

För kvinnor och män har radikalt olika ekonomi som pensionärer. Det visar statistik från SCB. Medan kvinnors ekonomi krymper snabbt under pensionen, i takt med att de tar allt mer av sina egna besparingar, så utvecklas männens ekonomi tvärt om, och deras snittplånbok växer under första tio pensionsåren. För män har både bättre slutlön och är mer vana att spara.

På tisdag kväll träffar jag en grupp privatekonomer för att diskutera frågan. Vilka åsikter och tankar vill du att jag tar med mig? Och jag lovar att rapportera fakta och goda råd! /claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord