Gå direkt till textinnehållet

60 gånger pengarna

60 gånger pengarna på två år. Är det en god affär? Siffran är 500 år gammal och högaktuell.

I sommarhettan läser jag om kanel- och muskotthandeln på 1400-talet. Det var dåtidens stora världshandel. Så plötsligt 18 maj 1498 seglade en portugisisk karavell in i indiska Calcutta. De hade som första fartyg seglat runt Afrika. Ett över 2 000 år gammalt monopol på handeln med Sydostasien var bruten.

Europa hade första gången någonsin egen direkt kontakt med Asien. Jag läser nu den gode berättaren WJ Bernstein i ”Handeln formade världen”. Vi har nått vårkanten 1498 och den ny kryddvägen från Sydostasien skakar om världen. Två av världens maktcentra Venedig och morerna som haft handeln i sitt järngrepp står nu handfallena.

Men portugisernas ny handelsväg var inte gratis. Handeln var visserligen expetionellt lönsam. 60 gånger pengarna. Jag tycker det låter som en riktigt god affär. Men precis som vanligt glömmer vi att kika på nedsidan. Hur stor var sannolikheten att inte lyckades med affären? Okända vindar, lokala hövdingar, svält, krigiska morer och pirater var hinder att räkna in. Och affären saknade gråskala. Det gick inte att lyckas lite gran. Antingen kom båten hem eller så inte.

Ofta återvände bara 1 av 3 båtar. Och sedan hade du en smått känslig insats, inga aktier, utan i form av livet självt. Ja, din enda väg att vara med i affären var som matros. Så fick du del av lastrummet. Det var bara att mönstra på… Och du hade kring 50 procent chans att överleva själva resan, om du var på den 1 av 3 båtar som också återvände.

Plötsligt känns vår dagens globala världshandel som ett stilla hav. En bred globaldfond känns som en hängmatta.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord