Gå direkt till textinnehållet

9/10 småbolag inget att ha

Endast 1 av 10 småbolag går plus. Majoriteten av aktierna går dessutom inte att handla på ett bra sätt. Och nu reagerar även småägarna. Handeln i småbolag är ned 80 procent senaste tre åren. Istället väljer spararna med rätta till småbolagsfonder. Svenska folkets aktiehandel är på toppnivåer. Men intresset för småbolagaktier har inte varit så lågt på många år. Toppen såg vi februari 2007 med 7 000 aktieaffärer småbolag per dag. Nu i augsti var siffran ned 81 procent eller till låga 1 500. Istället går spararna pengar till storbolag och till många nya vassare aktiefonder.

Orsaken till dagens låga intresse för småbolag beror på stora svängningar på världens börser. Då dör handeln i småbolag och kurserna spekuleras inte upp på samma blinda sätt. I dag är det endast 1 av 4 bolag som har handel varje dag, noterar svd. Men det är bara 1 av 10 som har en riktig affär, konstaterar Daniel Svensson på Börsveckan. 9 av 10 småbolag är därmed mest lotterier. Då känns det tryckt att se att småbolagsfonderna lockar allt mer sparpengar. De finns nu i stor bredd: Sverige, Kina, Tillväxt, Ryssland, Europa och med många andra inriktningar. http://shorturl.se/?Hn3F5

Småbolagskramare borde kräva: 1) Småbolag som saknar plus i verksamheten borde får rubriken forskningsbolag. Sedan måste handeln i aktierna fungera. Annars borde de inte få vara på börsen.  Och 2) i dag sker mycket under radarn. Bolagen sprider oväsentligheter och kursen kan sticka 50 procent. För småägare ser oputsade briljanter, som proffsen dömer ut som glassplitter. 3) Lägg till småbolagens många emissioner och splittar mm vilseleder många sparare. Samtidigt är bolagen för små för att granskande analytiker, media och myndigheter ska bryr sig. De borde göra att Finansinspektionen och även börserna ställer extra högre krav på småbolagen. Under tiden får vi småägare nöja oss med att begränsa varje köp till högst 1 procent i varje bolag. För småbolagen är ett minfält.

Istället väljer allt fler sparare småbolagsfonder. I augusti fanns en småbolagsfond bland de mest köpta alla kategorier (Danske tillväxt småbolag). Det är helt nytt. Och småbolagsfonder är här ett gott alternativ. Dels för att de sköts av proffs. Senaste tillskott är småbolagsfond i tillväxtländerna. Andra uppstickare är småbolagfonder med fokus på Kina och Ryssland med flera. De förtjänar mer uppmärksamhet än de många döda och manipulerade aktierna bland småbolagen. Vad tycker du? /claes

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord