Gå direkt till textinnehållet

Afrika öppnas med mobiler

Apple ska under året lansera en billig variant på Iphone. Priset kan öppna marknaden för smarta telefoner i helt nya delar av världen. Det kan öppna för helt nya tjänster, inom allt från bank till musik och film.

 

Apple-aktien är en av årtiondets framgångssagor på börsen. Över 10 000 svenskar äger aktier i bolaget, vilket gör aktien till den största utlandsaktien på svenska aktiekonton. Senaste halvåret har värdet på aktien däremot fallit tillbaka. Men nu kom nyheten som gör mig intresserad igen. Bolaget ska lansera en billig Iphone för kanske 100 dollar. ”Don’t do it” skriver redan kritiker, Apples sätt att binda upp användare med musiktjänster, appar mm är en livslång relation och att de då redan nu vänder sig till utvecklingsländer kan jag inte mer än nicka mitt bifall till.

 

 

Hur avgörande är priset? Hittills går snacket mest om att en sådan telefon kan öppna för Apples försäljning i Kina. Kopiorna kan också komma att sopas bort. På plats i Kenya mötte jag i våras reklammannen Baharat Thakrar, på Scangroup. Och hans ord om mobiltelefoni har etsat sig fast.

”När smarta mobiler säljs till 100 dollar kommer de att slå i Afrika.”

 

I Kenya var det tydligt. En stor del av ekonomin sköts i dag över mobiltelefoner. Men andelen smarta telefoner var få. Erfarenheten av pratlurar finns därför tydligt redan. Steget till att använda lurarna på fler sätt behöver därför inte vara långt. Så kan, tolkar jag det, en billig Iphone öppna för en större spridning än vi någonsin inser. Och helt nya konsumtionsmönster.

Lägg till att någon måste sköta trafiken. Här är svenska bolaget Millicom framstående i just tillväxtländer. Därför blir jag extra intresserad av dem också, när jag hör om den billiga Iphonens ankomst.

 

Sedan kan vi bara minnas; John Stenbecks gäng på Davosmöte i mitten på 80-talet, när de förutsåg att 5% av europeerna skulle ha mobiltelefon år 2000. Han blev utskrattad. Det sanna svaret blev 50%. Och redan har stora dela av befolkningarna i Afrika just 5% mobilandvändning.

 

Och är aktien Apple verkligen köpvärd, borde vi förstås också fråga oss. Här en färsk analys från dagarna före nyheten om de billiga telefonerna. Nu är den hetare ändå!

Apple-analys http://bit.ly/UMdlZE

Afrika mötet: http://bit.ly/UXWVOF

 

Kan Apple öppna Afrika?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord