Afrikansk bankrevolution

(Östafrika 20-26 februari) Mobiltelefoner förändrar samhället och även den privatekonomin i snabb takt. Men inte för att ringa i, eller att surfa på. Det handlar om rakare pengar än så. Banktjänster, vilket sätter fart på ekonomin. Jag har nu själv prövat. Det var busenkelt. Men varför har vi  det inte här. Är vi så efter?

 

 

”Vi har fått bankomat i grannstaden. Det är fantastiskt. Men det är förstås en bit att gå, 3-4 timmar. Det finns egentligen bara en nackdel. Elen fungerar inte alltid. Då är det bara att sova över. Det är inte värt att gå hem!” Detta berättar en kvinna i morgontidningen.

Den utveckling som har slagit igenom långt starkare är den mobila ekonomin. Du betalar eller tar betalt med hjälp av sms. Istället för att reda pengar i plånboken har du pengarna i mobilen. För egenföretagare med affären på höften eller i köksfönstret hemma så är detta en ny värld som öppnar sig. De kan ta betalt från sina kunder direkt. Egenföretagaren kan också agera enklare och snabbare, genom att kunna betala sina leverantörer av plastspannar eller myggnät, sekunden efter att beställningen ägt rum. Det har satt fart på ekonomin. Så kan mobilekonomin ge egenföretagandet ett uppsving.

Plånboksekonomin för vanligt folk har också blivit långt tryggare. Du kan med dina mobila plånbok inte bli rånad, så länge du har låst din mobil. Och mobilerna i sig tingar inte särskilt stort värde. De är tämligen billiga på begagnadmarknaden.

 

Bara indierna startar fler mobilabonnemang än de i Afrika.
Bara indierna startar fler mobilabonnemang än de i Afrika.

Så kan kvinnor och unga som tidigare varit oroliga för att bli rånade, nu gå och handla på egen hand. Något som tidigare var närmast otänkbart. Dessutom förenklas ekonomin hemma. Plåtlådan med sedlar blir en allt mer ovanlig förvaringsplats. Vilket också minskat intressen för hemfridsbrotten.

Ekonomin stärks inte bara inom länderna, tack vare mobilerna. Även kontakten med omvärlden har stärkts genom mobiltekniken. Fram till idag har många exilafrikaner skickat hem pengar till släktingar genom dyra finansiella transaktioner: Genom mobiltelefonerna däremot har överföringen av pengar kunnat ske direkt, med minimala mellan händer.

Ett av de svenska företagen som bidrar till utvecklingen är Millicom som idag finns på plats i Tchad, Kongo, Ghana, Mauritius, Rwanda, Senegal, and Tanzania. Och deras tillväxtsiffror är häpnadsväckande. Från 2 miljoner användare 2005 till idag över 15 miljoner. http://www.millicom.com/operations/africa.cfm

 

Vad vill du veta om Afrikas ekonomi?/claes hemberg

 

 

publicerad
22 februari 2012
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram