Afrikanska jättar

(Östafrika 20-26 februari) Afrika har fortfarande lite svårt att hävda sig jämte de stora tillväxtländerna. Men om några årtionden så väntas länder som Nigeria och Tanzania ta en tydlig roll.

För 10 år sedan kom världens tillväxtländer första gången ekonomernas blickfång. Det var Goldman Sachs ekonomen Jim O´Neill som formulerade begreppet Bric (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina). Senaste åren har däremot höjt röster för att även Afrika borde räknas in. Eller åtminstone Sydafrika, i begreppet Brics. Kring detta resonerar O´Neill i sin nya bok The Growth Map.

Men även den klart största ekonomin i Afrika – Sydafrika – motsvarar endast 0,5 procent av världsekonomin. Det gör att landet hälften så stort som Indonesien eller Turkiet, svarar Jim O´Neill. Dessutom menar han att den enorma arbetslösheten på 24% hämmar landet betänkligt. Visst har landet och regionen en roll i världen. Men nivån är ännu så låg att den har svårt att jämföra sig med de fyra Bric-jättarna.

En unik styrka hittar vi i befolkningstillväxten. Afrikas befolkning har vuxit de sista 25 åren på 2000-talet vuxit från 400 till 800 miljoner människor. Dubblingen sker närmast en gång till fram till 2025. Då väntas siffran vara 1 400 miljoner. Där en av de mer okända jättarna kommer heta Tanzania med 140 miljoner invånare år 2050.

Nigeria är ändå i den mest känsliga situationen, på hela kontinenten. De väntas ihållande motsvara 20% av hela kontinentens befolkning. År 2100 väntas Nigeria ha en större befolkningen USAs 400 miljoner, vid samma tidpunkt.

Men den intressanta siffran är ändå inte befolkningstillväxten. De politiska svårigheterna är att bygga samhällsstrukturer som fungerar. Det handlar om utbildning, rättsväsende och demokrati. Så länge länderna inte tar tag i dessa fudament, så kommer ekonomierna inte ta fart, menar O´Neill. Här finns både goda exempel och länder som borrar sig djupare i sin återvändsgränder. Men vilka steg, länderna tar är svårt att säga. De kan mycket väl hoppa över utvecklingssteg som vi haft i väst, säger O´Neill.

Mer om Afrikaresan: http://blogg.avanzabank.se/hemberg/category/omvarlden/

/claes hemberg

publicerad
23 februari 2012
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram