Aktieägandet faller

60 000 svenskar sålde sin sista aktie höstas. Men det säger inget som aktier, svenskarna eller våra pengar. Utan samma sparare väljer något som passar dem själva bättre.

 

Höstens ojämna börs fick 60 000 sparare att sälja de mest ägda bolagen. Försäljningarna blev 20% fler än normalt. Alla 20 största bolagen förlorade aktieägare, visar siffror från Euroclear. Och det är rimligt. Många av dessa ägare är inte tillräckligt intresserade. För dem är en Sverigefond ett bättre val.

 

Antalet aktieägare i Sverige är nu under 2,1 miljoner. Det är ned 19% från toppen år 2002 och faller vanligtvis med cirka 50 000 personer per år.

 

På 30 topplistan finns endast tre; Kinnevik, Tele2 och Ratos som vann nya aktiägre. Aktien som vann flest aktieägare var Tele2 med nära 4% fler aktieägare. Bolaget som tappade mest var Boliden, som tappade 3% av aktieägarna.

 

Kvinnornas favoritaktier; Billerud, SEB, Handelsbanken, H&M, Ericsson

Männens favoritaktier: SAS, Eniro, Haldex, Enea, Rottneros

Tappar mest i antalet småägare: Ericsson (-8670) Teliasonera (-6221) Volvo (-4481) SEB (-3902) H&M (-3815)

 

Kort sagt säger detta ingenting om kvaliteten på bolagen, utan det säger mest om vilka sparare de lockat tidigare. Ericsson fick enormt många passiva aktieägare under 90-talet. Teliasonera lockade på samma sätt kring år 2000. Helt självklart ska dessa sälja. Att spara i en aktie, gör ingen nöjd. Då är några Sverigefonder, globalfonder och kanske en tillväxtfond ett mycket bättre val. 

 

/claes hemberg

publicerad
7 februari 2012
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram