Gå direkt till textinnehållet

Aktieägandet faller

60 000 svenskar sålde sin sista aktie höstas. Men det säger inget som aktier, svenskarna eller våra pengar. Utan samma sparare väljer något som passar dem själva bättre.

 

Höstens ojämna börs fick 60 000 sparare att sälja de mest ägda bolagen. Försäljningarna blev 20% fler än normalt. Alla 20 största bolagen förlorade aktieägare, visar siffror från Euroclear. Och det är rimligt. Många av dessa ägare är inte tillräckligt intresserade. För dem är en Sverigefond ett bättre val.

 

Antalet aktieägare i Sverige är nu under 2,1 miljoner. Det är ned 19% från toppen år 2002 och faller vanligtvis med cirka 50 000 personer per år.

 

På 30 topplistan finns endast tre; Kinnevik, Tele2 och Ratos som vann nya aktiägre. Aktien som vann flest aktieägare var Tele2 med nära 4% fler aktieägare. Bolaget som tappade mest var Boliden, som tappade 3% av aktieägarna.

 

Kvinnornas favoritaktier; Billerud, SEB, Handelsbanken, H&M, Ericsson

Männens favoritaktier: SAS, Eniro, Haldex, Enea, Rottneros

Tappar mest i antalet småägare: Ericsson (-8670) Teliasonera (-6221) Volvo (-4481) SEB (-3902) H&M (-3815)

 

Kort sagt säger detta ingenting om kvaliteten på bolagen, utan det säger mest om vilka sparare de lockat tidigare. Ericsson fick enormt många passiva aktieägare under 90-talet. Teliasonera lockade på samma sätt kring år 2000. Helt självklart ska dessa sälja. Att spara i en aktie, gör ingen nöjd. Då är några Sverigefonder, globalfonder och kanske en tillväxtfond ett mycket bättre val. 

 

/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord