Gå direkt till textinnehållet

Aktiejakten på gång igen

(AKTIER) Senaste tre månaderna är börsen upp 14%. Men Haldex har stuckit 82%. Tele2 däremot hackar kring noll. Vi har fått en ny börs igen. En mer riktig börs.

 

Under hösten gick alla aktier i samma takt. Oron för USA, Grekland och även Eurosamarbetet fick alla börsmänniskor att sluta läsa reda siffror. Istället följde de politiska nyheter som det vore rena hjärtmassagen. Det sålde och köpte i samma takt som maskinen pumpade ut sina hårda nyheter.

 

Varje sur nyhet gav ett börsfönster på minus 3-4 procent. Alla aktier tyngdes.  Timmarna senare kom solglimtar genom det mörka molntäcket. Och börsen stack upp 3-4-5 procent. Alla aktier steg. Så pågick börsen under augusti, september, oktober, november… Och det kändes fullständigt meningslöst att välja aktier. Alla gick ju i samma takt. 

 

Men sedan nyåret har bilden förändras. Äntligen har makromattan som legat över debatten lättats och äntligen tittar analytikeran på bolagens siffrorn igen. Resultatet är att några aktier har åkt i raketfart uppåt.

 

Kanske Haldex är det snyggaste exempelet. Jag minns att aktien tassade kring 24 kronor. Jag sålde redan vid 32. Nu är den vid hissnande 46. För nu väntar allt fler på tillväxtens återtåg. Och samtidigt har börsen tappat intresse för stabila bolag… som Tele2.

 

För börsen har bytt ansikte. En-takts-börsen är borta. Utan vissa aktier går himmelskt mycket bättre än några trista kort. För äntligen har analytikerna börjat arbeta. Deras ord lyssnar förvaltarna på återigen. Och nu skiljer sig kurserna mellan aktierna på ett sätt som vi är mer vana vid.

 

Den mer nyanserade börsen märks också i mindre handel i börshandlade index eller ETF:er. När alla aktier tycktes röra sig på samma sätt i augusti, september, oktober… så fanns det knappast någon mening med att äga aktier. Eftersom alla gick hyfsat lika var en indexfond eller en ETF mycket bättre. Då slapp du oroa dig för att en vd eller en produkt skulle fallera och sänka dina sparpengar.

 

Men nu är aktierna tillbaka. Handeln stiger. Nära 70 000 aktieaffärer per dag gjorde vi under februari.

 

Det är kort sagt dags att välja aktier igen. Jag läser gärna VA, Di, Affärsvärlden, Börsveckan… och här 10 köpvärda aktier:  https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=219256

Fonder finns här en korg att plocka ur. Här är analyser svåra att hitta. Här några:  https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=219253 Men plocka inte alla fonder här. Några är vassa andra är mer försiktig. Välj spelstil först och fonder sedan.

 

Vad väljer du nu?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord