Aktier borde stoppas oftare
Börserna stoppar alldeles för sällan handeln i aktier. Nu på morgonen stoppades handeln i Northland Resources. Det är inte kul för redan hårt sarjade 12 000 aktieägare. Men det är – hur konstigt det än låter – ett sätt skydda småägarna. Och ansvaret för inlåsningen av aktieägarna vilar på Northlands ledning. Och ingen annan. Först på torsdag kväll avgörs om bolaget noteras på börsen igen.
Börserna ska övervaka att de noterade bolagen sköter sig. Det ska vara vakthundar på uppdrag av aktieägarna. Så kan börserna utfärda böter, krav men också handelsstopp. Det är en del av konsumentskyddet.
I dag får Northland känna av allvaret med börsreglerna. Bolagets val att gå in i en rekonstruktion har fått Torontobörsen att reagera. Orsaken är att bolagets värde i dagsläget är enormt svårt att bedöma.
Istället för kända faktorer som råvarupriser, produktion mm så är priset på aktien i dag helt i händerna på de nya ägarna, vilka det nu blir. Vill en ny ägare betala 50 öre per aktie eller 25 så kommer det också bli avgörande för värdet på alla gamla aktier. Därmed är priset på Northland-aktien satt ur spel.
Eftersom en akties värde inte ska vara en gissningslek, där några få personer vet det rätta värdet på aktien, så stoppas handeln till dess att börsen kan bedömma värderingen bättre.
Inte lär bolagets status förändras heller de närmaste dagarna. Att få fram en ägare kan ta lång tid. Nu talar bolagsledningen istället själva om att de fått respit till maj. Det låter logiskt att det kan ta så mycke tid. Men det låter som ett hemskt långt handelsstopp. Nu vet vi inte om det blir så långt, men i värsta fall så kan aktien vara stoppad till dess att en ny ägare tar plats.
Nu svider detta hemskt för alla de 12 000 aktieägarna i bolaget. Men börsen gör ändå rätt. Det är bra att börsen är tuff mot noterade bolagen. Det gör i sin tur att bolagen blir mer försiktiga och tar större hänsyn till sina aktieägare.
Att de 12 000 nu hamnat i kläm handlar också om en kulturell klämma. Vi i Sverige är inte vana vid detta tuffa förfarande. Börser utomlands är ofta mycket tuffare. Och nu är det Torontobörsen som leder regeltolkningen eftersom det är där som bolaget är primärt noterat. Så följer nu börserna i Stockholm och Oslo bara i Torontos ledband.
Genom att kräva besked ställer sig börsen på spararna sida. Självklart är det tufft att vara aktieägare och få sina pengar låsta. Men det är också börsens ansvar att ställa högra krav på noterade bolag. Bara så kan de mindre ägarna få ett rimligt skydd.
Går bolaget inte att värdera ska det inte heller vara handlat, så enkel är grundregeln.
Vad säger du?/Claes Hemberg