Gå direkt till textinnehållet

Aktier lockade 2011

Privatpersoner som sålt aktier har ökat från 11 till 14% under 2011. Framför allt är det medelålders som sålt. Vanligast är ändå köpen. 19% har köpt aktier i år, vilket är en liten minskning jämfört med fjolåret. Män köper dubbelt så ofta som kvinnorna. Mest köper höginkomsttagare och unga. Äldre säljer mest, men säljer mindre än tidigare, visar sifosiffror från december, 1163 intervjuade.

Svenska folkets aktieaffärer
 20112010
Köpt (mest)19%21%
Sålt (mest)14%11%
Orört67%68%
Sifo dec 2011, 2010 

 

Privathandeln i aktier nådde nya toppnivåer under 2011. 16 miljoner aktieaffärer har privatpersoner gjort under helåret. Det är 70 000 aktieaffärer per dag eller en uppgång med cirka 10 procent jämfört med året före.

Trots börsoron är det fortfarande mest aktieköp i privathandeln. Antalet sparare som köpt aktier under senast året har minskat lite till 19% från 21% året före, av de sparare som har aktier sedan tidigare. Unga går mot strömmen. De har köpt lika mycket eller lite mer i år än året före. Här handlar 1 av 3 sparare. Bland seniorerna är det endast 12 procent som köpt aktier, senaste året. Bland höginkomstagarna köpte 23 procent aktier under 2011.

Till de mest köpta aktierna återfinns Volvo, H&M och en rad råvaruaktier som Lundin Petroleum. Detta mönster märks bland såväl aktiva som mer passiva aktieköpare.

Antalet sparare som mest sålt aktier under året har ökat till 14% mot 11% året före. Framförallt är det medelålders som ökat antalet försäljningar. Äldre sparare är annars alltid de som säljer mest. De säljer ju oftast för att använda pengarna. År 2011 har de äldre däremot avvaktat med sina försäljningar. En tredjedel färre har sålt senaste året, än året tidgiare. Seniorerna har ofta såpass bra buffertar att de inte måste sälja, utan kan vänta lite. Medelålders har generellt mindre buffertar och mer bolån, vilket de kan tvingas sälja, oavsett börsutvecklingen.

Bland de mest sålda aktier finns Ericsson och Telia Sonera, som tappar 10 000-tals aktieägare varje år.

Vilka  är dina köp och sälj under året?/claes hemberg

 
  
  
  
 

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord