Gå direkt till textinnehållet

Aktieskatt kan slå brett

(FONDER/AKTIER) Ett EU-förslag om skatt på aktieaffärer kan göra fondagifter 4% dyrare. Priset på stora aktieaffärer kan däremot öka 2-3 gånger. Hur stor ”en stor” aktieaffär ska bli återstår att se.

Finansminister Anders Borg berättade i DN, efter ett helgmöte med EU-kommissionen att en skatt på aktiehandel i storbolag kan bli aktuell.

0,1% skatt kanske inte låter som särskilt dyr skatt. Men när många sparare har låga avgifter på fonder och aktiehandeln så blir en liten skatt också hög. För fondspararnas avgifter ligger i dag ofta på 2% per år (när vi räknar ihop förvaltning plus handelsavgifter). Här blir 0,1 % extra skatt detsamma som en 4-5% prishöjning, eller en höjning med 1,1 mdr kronor per år. I dag betalar alla fondsparare redan ca 25 mdr i fondavgifter varje år.

Lågprisfonder som indexfonder handlar däremot aktier generellt mindre. Det gör att dessa sannolikt inte alls påverkas lika mycket av aktieskatten. Aktiva fondförvaltaren kan däremot få en extra dyr skatt.

För den som i dag gör en vanlig aktieaffär i ett storbolag blir skatten långt mer märkbar. Här är det just den industriella handeln i storbolag som väntas åka på en större del av en ny skatt. Vad ”stor affär” betyder återstår att se. I dag betalar ofta aktieköpare 0,05% i handelsavgift. Här blir en skatt om 0,1% hela dubbelt så hög som priset på själva affären. Plötsligt blir affären två gånger dyrare för en storaffär i ett storbolag. Med dagens omsättning på 10 mdr per dag innebär det 10 mkr i skatteintäkter varje dag för staten. Per år skulle skattintäkterna kunna bli i häraden 3 mdr kronor varje år.

Nu är detta bara ett förslag som diskuteras, men att det släpps upp till ytan, tycker jag ändå är en signal om att förslaget lätt kan bli verklighet. Skatten vill Borg i så fall använda för att sänka arbetsgivareavgifterna eller bolagskatternas, säger Borg till DN.

En börsaktör som i dag handlar enormt mycket, robotarna, kan däremot få problem. Med skatt på aktieaffärer kommer de inte längre ha råd att göra lika många snabba och små affärer. Eller så är det just deras små affärer som gör att de kan krypa under radarn. Här kan skatten bli ett klister i deras hypersnabba maskineri. Det skulle ge långsammare aktiehandel igen, på hela börsen. Vi får se!

Vad tycker du? Vad vill du hälsa Anders Borg? /claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord