Gå direkt till textinnehållet

Aktiesvindel gav fängelse

Aktiesvindlare i småbolag får sällan fängelsestraff. I dag fick huvudmannen i Aktietorgets bolag NRS 3,5 års fängelse. Och det är bra att domen blev såpass rejäl. Det avskräcker förhoppningvis andra bovar från att härja runt bland oskyldiga småsparare i mindre bolag. Små bolag har hittills fått alldeles för lite uppmärksamhet av svenska rättvisan.

 

Det aktuella bolaget är NRS Tecknologies på den lilla aktielistan Aktietorget. Där hävdade åklagaren att huvudmannen Alexander Richards med hjälp av oriktig information falskligen blåst upp värdet på bolaget. Bolagets ska ha felvärderats på flera hundratals miljoner kronor. När bolagets affärsidé inte höll och aktiekursen föll hade huvudmannen redan tillskansat sig tiotals miljoner kronor, enligt åtalet.

Tingsrätten som avkunnade dagens dom, följer därmed åklagarens linje, och vidhöll att ”oriktiga och vilseledande uppgifter har lämnats från ett svenskt holdingbolags sida till aktiemarknaden om avtal och om andra förhållanden som gällt verksamhet”.

Och hur kusligt det en kan låta att små ägare har blivit lurade, så är det ett ”äntligen” som hörs från många i branschen. Det behövs exempel där brott och också leder till tydliga domar. Historierna kring Alexander Richards och NRS har valsat runt länge nog. Och i fortsättningen tjänar den förhoppningvis som ett avskräckande exempel, för andra bolagsplundrare som genom låtsasemissioner och andra fällor drar in småägares pengar, till sina egna fickor.

Förhoppningvis leder dagens dom till ett förbättrat konsumentskydd och mer vaksamhet bland sparare och myndigheter. Det är allt för ofta som små ägare inte har erfarenhet eller resurser att ifrågasätta större ägare. Med dagens dom får förhoppningsvis småägare lite mer självförtroende, att protestera när de misstänker att allt inte står rätt till. Vad tycker du?/Claes Hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord