Gå direkt till textinnehållet

Aldrig 500% igen

För jämt 20 år sedan var boräntan 500 %. Kan det hända igen? frågar sig ibland sparare. Nej, den fällan finns inte längre. Nu är istället låga räntor ett problem, när många har rekordmycket pengar i räntor.

 

Ibland höra vi bankfolk säga ”Var beredd på räntan kan gå upp. Du minns 1992 års ränta 500%”. Det är direkt vilseledande att säga så, men känslan har ändå bitit sig fast oss många svenskar. Vi är rädda för höjd ränta. Men nivå 500 % kan vi aldrig nå igen. Inte 75% heller. Tvärt om är för låga räntor ett allt vanligare samtalsämne, där vi behöver leta svar.

 

Anledningen till att 500 % aldrig igen kan bli aktuell är att konstruktionen inte finns längre. Då hade svenska Riksbanken räntan som ett koppel för att hålla fast den svenska kronan, likt en drake i hårda vindar. När vår krona blev mer global blev det storm kring kronan. Inte ens Riksbankens koppel på 500% räckte. Så de släppte och vår krona svävar fritt. Den gamla synen att skydda landets ekonomi medhjälp av valutan var utraderad. Nu är valutan mer av en fri stötdämpare.

 

Att ränteläget blev så allvarligt i Sverige berodde på att vi var sist ut. Storm kring kronan var inget unikt. Redan på sensommaren hade Finland, England, Frankrike släppte alla sina valutor. Först 19 november gav svenska Riksbanken vika och lät valutan flyta. Så sjönk räntan från 500 till dagens normala nivå.

 

Och eftersom Riksbanken inte längre har uppdraget att skydda kronan medhjälp av räntan, utan i dag har uppdraget att skydda oss mot häftiga prisökningar (inflation) så är 500 % ett minne blott. Utan dagens ränta lär pendla mellan 1-4 procent för det är där vi har tillväxten. Så enkel har räntan blivit.

 

Och eftersom vanliga räntan följer tillväxten har den också slutat ge något i handen. Pengar i räntor växer oftast ingenting. Därför ska vi bara ha användarpengar där. Ska pengar växa så behöver vi leta efter mer börsnära sparformer. Där aktiefonder ger mest, men också mest ojämnt. Och jämnare och sämre blir utvecklingen det om vi blandar in olika räntor. Därför har jag under 5% av sparpengarna i räntor.

 

Mitt råd:
– Var inte orolig för 500% ränta, utan snarare låga räntor
– Du får nära noll för dina räntepengar nu
– Där har så lite i som möjligt i räntor och kräv mer tillväxt av pengarna

 

//claes hemberg

SVT visade häromdagen dagarna kring de 500%. Men de glömde berätta att det var en engångshändelse. Här är ändå filmen: http://www.svtplay.se/avideo/554682/del-2-av-8-riksbanken-chockhojer-rantan

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord