Gå direkt till textinnehållet

Allt fler boränteprutar

Bolånare prutar allt mer på räntan. Att stå med mössan i hand blir allt mer ovanligt. 

Senaste året är det framför allt gamla prutare som lyckas pruta allt bättre. Snittprutningen är nu 0,42 procent, visar sifostatistik. Och 28 procent prutar, mot bara 17 för ett år seda.

 

Allt fler svenskarnas har nu upptäckt att deras största kostnad är inte bostaden, utan bolånet, på totalt 2 100 mdr i dagsläget. Allt fler lånarna säger nu att de prutar mer och bättre. Snittprutaren behåller nu 8 400 kronor i den egna fickan varje år. Skattefritt.

 

Det enda svaghetstecknet är att nyrekryteringen av nya prutare går långsamt. Många av de som inte prutat kan inte ens tänka sig att försöka. Endast 7 procent av svenskarna tänker pruta, och har ännu inte hunnit.

 

Och hela 9 av 10 som försöker pruta lyckas nu med sina avsikter, vilket är en ökning jämfört med tidigare. Men fortfarande är det endast 6 av 10 bolånare som försöker pruta på låneräntan. Äldre bolånarna är mest ”obekväma” när de ska förhandla ned bolåneräntan. Unga däremot tar för sig allt bättre på bolånebanken. En stor grupp undviker att pruta, för att de tror inte att de hjälper. Men där har de helt fel; 9 av 10 prutare lyckas ju.

 

/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord