Gå direkt till textinnehållet

Äntligen jämn skatt

Löftet om lägre skatt på nya sparformen Allemanskontot (ISK) och Kapitalförsäkring består. Något vettigt namn, har de inte funnit, tyvärr.  Men jag fick ändå en kort kallsup. Det var ett obehagligt korrekturfel i dagens budetpropp.

 

I dagens förslag till budget 2012 fanns till slut förslaget om nya sparformen med. Vi som kämpat för detta sedan våren 2008. Vi ska nu få en enkel rak skatt, för vanligt folk. Skattenivån bygger på ett snitt. Du får jämn skatt som att du alltid har cirka 3 procent i avkastning. Få du mer avkasning så vinner du på låg jämn skatt. Får du lägre avkastning så kostar det mer än det smakar.

Är detta något elitkonto, tänker någon. Inte alls. Kontot vill stimulera sparande på lång sikt. För sparande i aktiefonder och aktier passar bäst här. De ger ju i snitt över 3%. Nu vet vi att vår avkastning  varierar, men för allt aktiefond och aktiesparande lär det variera över den här nivån, i snitt. För börssparanade ska ge mer än sparkonto. Så är vår ekonomi konstruerad. Därför är öppnar det nya lagförslaget för intressant skatteval för alla som sparar mer än 3-4 år. Inget för räntesparande kort sagt. (HÄR MER OM NYA KONTOT: http://shorturl.se/?o9bCQ )

Trist bara det här med namnet på nya kontot. Jag befarar ett trist namn som ”Investerarsparkonto” (ISK) inte kommer väcka vare sig mammor på väg till barnens fotbollsträning eller pappor med vällingflaska. Ska vi göra sparande enkelt, måste vi också välja namn och ord som förmedlar den känslan. Därför kommer det bli svårt att väcka intresse för ISK inför de som behöver det allra mest. Vi intresserade lär ju upptäcka den och använda den på rätt sätt hur som helst. Utan här riskerar regeringen göra ett självmål, som var enkelt att undvika.

MEN i dag så fick jag ändå först en kallsup, när jag läste slutförslaget. För på förhand har vi fått höra att den nya extraskatten om 0,75% på nya sparformen Allemanskontot (ISK) och även gamla Kapitalförsäkringen ska bort. Men i bilaga 8 sidan 5 står motsatsen. Där står att påslaget om 0,75% skatt består. Jag blev kallsvettig för en stund.

Det hela skulle göra den nya sparformen betydligt sämre. Men efter att ha fått tag på finansmarknadsministerns pressekreterare Viktoria Ericsson, så får jag ett lugnade svar. ”Det måste vara korrekturfel”.

Kort sagt kan vi alla sparare se fram mot en enkel rak skatt på 30% av statslåneräntan om vi sparar i nya Allemanskontot (ISK) eller gamla Kapitalförsäkringen.

Här originalproppen med korrfel. Kanske är det ändrat till dess att du kikar? http://www.regeringen.se/content/1/c6/17/55/29/546074f8.pdf ps annars är det inte mycket till litteratur och ingen nödvändig läsning.

/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord