Gå direkt till textinnehållet

Apple doftar bubbla

Apple är den i särklass mest ägda amerikanska aktien bland svenska sparare. Men är det inte en bubbla i priset. De tar just nu 75% av vinsterna bland världens mobiltelefoner.
Jag är rädd för en Apple-bubbla. Att dominera en marknad brukar bara hålla en kort stund. Konkurrenter lär sig snabbt, har det visat sig. Att ta 3 av 4 vinstkronor är enormt!

Mobiltelefonmarknaden är häftig. Men sedan Ericsson lämnade scenen har många svenskar tappat bort den. Ändå har där skett minst en revolution till, bara senaste åren. Sedan 2008 har marknaden för mobiltelefoner totalt kastats om. Vi känner till siffrorna. Vinsterna har flyttat över Atlanten. Nokia är utraderade och vinnaren är Apple.

 

Lite mer än så har skett. Helt borta är nu även Sony Ericsson, LG och RIM. HTC har ett ax kvar. Bäst efter Apple är utan jämförelse Samsung. Tittar vi på den här karten till höger ser det ut att bara finnas två som slåss om marknaden.

 

Vi känner igen bilden från medresenärerna på bussen eller tåget.

 

Men säger inte denna att Apple är bäst? Jo, just nu är de utan minsta tvekan klart bäst. Men att spara i en aktie eller en fond handlar inte om att spara i de som varit bäst, utan att spara i de som kan bli bäst.

 

Är jag Apple-skeptiker? Jag köper mer än gärna även nästa mobil från Apple och även en Ipad. Men det räcker inte. Det räcker inte med att Apple fortsätter att göra bra grejor. Apple måste fortsätta överraska för att hålla detta genuina grepp. Annars lockar bolaget inte till sig halva marknadens vinster.

 

Apples aktiekurs viskar samma sanning. Kursen är upp 500 procent senaste 5 åren. Det är inte hållbart. Om inte bolaget har fler häpnadsväckande raketsteg på lager. Det är inte ommöjligt. Men sannolikheten att konkurrenter slår tillbaka är långt större än att Apple-aktiens himlafärd fortsätter. Det är därför Apple-aktien i dag ser billig ut. Många tvekar.

 

Vilken USA-aktie är du nyfiken på!/Claes Hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord