Gå direkt till textinnehållet

Är guld ett bra köp?

En fråga som vi borde bry oss lite om. För jag tror den leder mest väldigt vilse. Vi måste våga ta i frågan…

 

Frågan var egentligen; Kommer guld att vara en fortsatt bra investering på fem år sikt? Men jag vänder mig mot själva frågan. Vi måste resonera utifrån köparen.

– De som tänker köp refererar ofta till alla indiers och kinesers stora köplust. Men då skulle jag hellre köpa koppar, som kommer att användas på riktigt – i alla ledningar när den framväxande medelklassen i Asien ska koppla in sina datorer, kylskåp och fläktar.

– Guldmyten tror jag sedan är en direkt fara. Hittar någon bara en jättelik guldåder i Peru så rasar guldvärdet ner i källaren. Och jag vill inte ha mina sparpengar i något som rasar ner i källaren för att någon hittar något i Peru, Namibia eller Australien. Dessutom har guldpriserna gått upp så kraftigt så nu är det större sannolikhet för en guldbubbla än för två eller fem år sedan.

– Och till sist: Även om metallen guld kanske kan vara mer värd om fem år, betyder inte det att vanligt folk ska spara i guld. Formel 1-bilar går snabbare än bussen, men jag tycker inte att folk ska ta en Formel 1-bil till jobbet. Breda och billiga aktiefonder är den bästa sparformen för vanligt folk på fem års sikt.

 

För eller mot?/claes hemberg