Är guld ett bra köp?

Publicerat den 23 mars 2012 kl. 17:11

En fråga som vi borde bry oss lite om. För jag tror den leder mest väldigt vilse. Vi måste våga ta i frågan…

 

Frågan var egentligen; Kommer guld att vara en fortsatt bra investering på fem år sikt? Men jag vänder mig mot själva frågan. Vi måste resonera utifrån köparen.

– De som tänker köp refererar ofta till alla indiers och kinesers stora köplust. Men då skulle jag hellre köpa koppar, som kommer att användas på riktigt – i alla ledningar när den framväxande medelklassen i Asien ska koppla in sina datorer, kylskåp och fläktar.

– Guldmyten tror jag sedan är en direkt fara. Hittar någon bara en jättelik guldåder i Peru så rasar guldvärdet ner i källaren. Och jag vill inte ha mina sparpengar i något som rasar ner i källaren för att någon hittar något i Peru, Namibia eller Australien. Dessutom har guldpriserna gått upp så kraftigt så nu är det större sannolikhet för en guldbubbla än för två eller fem år sedan.

– Och till sist: Även om metallen guld kanske kan vara mer värd om fem år, betyder inte det att vanligt folk ska spara i guld. Formel 1-bilar går snabbare än bussen, men jag tycker inte att folk ska ta en Formel 1-bil till jobbet. Breda och billiga aktiefonder är den bästa sparformen för vanligt folk på fem års sikt.

 

För eller mot?/claes hemberg

 

 • Per Eriksson

  Hej Claes,

  Mycket intressant läsning, framförallt från ett småspararperspektiv.

  Har investerat ett tag i enskilda aktier som 24-åring, och har funderat i olika metaller, mer är nog på lång sikt mer intresserad av aktiemarknaden och dess möjligheter.

  Tack för detta!

  Mvh

  Per

 • Det många inte ser eller unviker att se är att guldet i sig inte har gått upp utan att det helt enkelt kostar fler nypressade dollar för att köpa ett ounce guld.

  1 ounce guld har alltid varit 1 ounce guld, det kostar bara fler dollar att köpa det eftersom dollarn hela tiden förlorar i värde pga utspädning av valutan.

  Att bevara sin köpkraft skulle kunna vara ett bra argument.

 • Håller helt med Chris i den här frågan faktiskt.

  Man gör nog klokt i att skydda en ganska stor del av sina medel genom att köpa, inte bara fysiskt guld, utan silver också.

 • Varför hatar du guld, Claes? Kan det vara så att småaktörer som libertysilver.se får hantera människors pengar istället för börshandlare som du?

  Du har baissat guld ganska länge men hittills så har det varit ett klockrent sparande att köpa fysiskt guld, till skillnad från börsen som minst sagt känns skakig numera.

 • Just nu anser jag att det är osäkert att köpa guld. Just guldpriset handlar mycket om osäkerheten på marknaden. Om osäkerheten fortsätter att råda, då har guldpriset potential att fortsätta att stiga. Om ekonomin återhämtar sig snabbare, då kan möjligtvis guldpriset gå ner en aning. Men inte mer än cirka 20 %.